Gå direkt till innehåll
Idéskiss över Noras kulle, området till vänster i bild. Skiss: Piteå kommun
Idéskiss över Noras kulle, området till vänster i bild. Skiss: Piteå kommun

Pressmeddelande -

Planarbetet vid Noras kulle avbryts – omtag behöver tas i planeringen

Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att avbryta planarbetet vid Noras kulle på Furunäset. Anledningen är saneringsbehovet och stora kalkylerade kostnader för detta.

Kommunägda området Noras kulle ligger på Furnäset ner mot innerfjärden. I oktober 2015 beslutade Samhällsbyggnadsnämnden om ett positivt planbesked för området. Syftet var att möjliggöra byggande av 16–18 villor i ett attraktivt läge nära vatten och natur.

Området består huvudsakligen av naturmark och av ett tippområde som har nyttjats för mellanlagring av jordmassor. När en miljöteknisk undersökning med efterföljande åtgärdsutredning gjordes av marken uppdagades stora saneringsbehov. Föroreningar av skadliga och cancerogena ämnen överstigande riktvärden hittades i hela det undersökta området. Därför bedöms marken inte vara lämplig för planerad markanvändning utan att en sanering genomförs. Beroende på val av metod och grad av sanering beräknas kostnaden vara cirka 26–58 miljoner kronor i 2018 års prisnivå.

Ärendet kring Noras kulle har legat pausat hos kommunen sedan 2017 då det stora saneringsbehovet uppdagades.

– Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att avbryta planarbetet nu utifrån behovet av sanering och de stora kostnaderna kopplat till det. Det behöver tas ett omtag för området, eftersom lagstiftningen för detaljplaneprocessen har ändrats under tiden ärendet varit pausat. Befintlig detaljplan fortsätter dock att gälla, så exploatering av bostäder är därför fortfarande möjlig om sanering av marken genomförs, säger Magnus Nyström (S), ordförande Samhällsbyggnadsnämnden.

Piteå kommun pekade år 2021 ut markanvändningen i stora delar av området som ”bebyggelse, planerad”. I kommande översiktsplan ska det utredas hur kommunen kan gå vidare i planering av området.

För mer information, kontakta

Magnus Nyström (S), ordförande Samhällsbyggnadsnämnden

magnus.nystrom@pitea.se

070-609 67 90

Helén Eriksson, enhetschef, planeringsavdelningen

helen.eriksson@pitea.se

070-639 71 58

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se