Gå direkt till innehåll
Helena Stenberg undertecknade deklarationen under en digital länskonferens där kommitténs ordförande Peter Örn deltog.
Helena Stenberg undertecknade deklarationen under en digital länskonferens där kommitténs ordförande Peter Örn deltog.

Pressmeddelande -

Piteå kommun skriver under deklaration för en stark demokrati

Den svenska demokratin fyller hundra år och kommittén Demokratin 100 år har tagit fram en deklaration för att stärka demokratin. Piteå kommun ställer sig bakom detta och har vid en konferens idag undertecknat ”Deklaration för en stark demokrati”.

- Demokratin får aldrig tas för given. Därför är det viktigt att vi tydligt tar ställning och arbetar för att stärka demokratin, säger Helena Stenberg kommunalråd Piteå kommun.

Demokratin 100 år

"Deklaration för en stark demokrati" är framtagen av kommittén Demokratin 100 år och är en del i kommitténs arbete med att etablera den nationell samlingen "Vår demokrati – värd att värna varje dag". Deklarationen tar avstamp i att Sveriges demokrati fyller 100 år och att det är ett viktigt tillfälle att uppmärksamma och stärka demokratin. De aktörer som antar deklarationen åtar sig att under åren 2020–2021 bidra till de åtaganden som anges i deklarationen.

Aktörernas åtaganden enligt Deklaration för en stark demokrati:

Vi värnar alla människors lika värde, de grundläggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer och tar avstånd från diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism. Vi vill bidra till att demokratin står sig stark även i framtiden genom att:

• verka för att fler får en god kunskap och medvetenhet om det demokratiska systemet
• arbeta för att fler deltar aktivt och står upp för demokratin
• bidra till ett samtalsklimat som kännetecknas av öppenhet och respekt

Piteå kommun åtar sig att:

• Anordna en demokratikonferens under 2021.
• Stärka demokratiarbetet genom att tillsammans med andra organisationer, företag, civilsamhället och piteborna hitta former och utmaningar där vi tillsammans behöver skapa lokala samhällskontrakt.
• Genom att Piteå på FN-dagen 2020 utropade sig till MR-kommun åtar sig Piteå att fortsätta arbeta för att stärka de mänskliga rättigheterna.
• Genom att även fortsättningsvis arbeta med medborgardialog som en del i styrning och ledning och att fortsätta att utveckla metoder för såväl dialog som återkoppling.
• Genom att fortsätta vårt arbete med att stötta utvecklingen av kvinnors möjlighet till deltagande i politik och samhällsutveckling i Chinsali, Zambia genom ICLD-projekt.
• Kommunstyrelsen kommer att på sin temadag i juni att fokusera på demokratifrågor och medborgardialog. På agendan står att gå igenom resultat, metoder för dialog och hur vi kan utveckla och stärka vårt demokrati- och dialogarbete.

Arbetet med mänskliga rättigheter och dialoger kan följas på kommunens hemsida och lyfts via kampanjer och informationsmaterial.

- Demokratiarbetet sker i vardagen, i mötet det mellanmänskliga mötet. Därför behöver vi många olika metoder för att så många som möjligt ska kunna delta och för att vi tillsammans ska utveckla Piteå och stärka demokratin, säger Helena Stenberg.

100 år av demokrati - pitebo bakom förslaget om rösträtt för alla

Nils Edén, bördig från Piteå var statsminister mellan åren 1917-1920 och var också en av dem som fick igenom förslaget om allmän rösträtt för både kvinnor och män vid ett extra riksdagsmöte 1918. I år 2021 firar vi 100 årsjubileum för det första valet med allmän rösträtt för både män och kvinnor.

- Nils Edén är en av de pitebor som gjort stora avtryck i världen. Hans insats som statsminister när Socialdemokraterna och liberalerna drev igenom beslutet om den allmänna rösträtten 1918 var mycket viktig för demokratin, säger Helena Stenberg.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se