Gå direkt till innehåll
Glada vinnare till Årets UF-företag i Norrbotten. Foto: UF Norrbotten
Glada vinnare till Årets UF-företag i Norrbotten. Foto: UF Norrbotten

Pressmeddelande -

Piteå – årets UF-kommun i Norrbotten

Piteå är Norrbottens bästa kommun vad gäller ung företagsamhet. Det anser organisationen Ung Företagsamhet Norrbotten som under tisdagen delade ut priset till Årets UF-kommun 2019 under sin årsstämma. I motiveringen nämns att "Piteå är en värdig vinnare, där både skolan och kommunen brinner för entreprenörskap, har ett starkt driv och arbetar aktivt för att gemensamt lösa utmaningar".

En av anledningarna till att Piteå kommun blev Årets UF-kommun är att de under många år har arbetat framgångsrikt med UF-företagande på många olika gymnasieprogram. På Strömbackaskolan kan eleverna välja att jobba med UF-företag på ekonomiprogrammet, handelsprogrammet, särskolan, teknikprogrammet, barn- och fritidsprogrammet, el och energi, byggprogrammet och som individuella val.

Carolina Heimdahl, regionchef på Ung Företagsamhet Norrbotten, var den som framförde motiveringen.

- Vi är glada över att få hylla Piteå som Årets UF-kommun 2019. Piteå är en värdig vinnare, där både skolan och kommunen brinner för entreprenörskap, har ett starkt driv och arbetar aktivt för att gemensamt lösa utmaningar. Piteå har en hög ökning av antal registrerade elever från förra året och samtidigt en hög genomströmning. Piteå visar på hur engagerade lärare, en engagerad kommun och ett näringsliv som uppmärksammar de unga företagarna skapar starka band mellan skola och näringsliv och ger eleverna positiva erfarenheter under deras år som unga företagare.

Under tisdagen var en grupp elever, lärare och medarbetare vid näringslivskontoret till Luleå för att ta emot priset.

- Fantastiskt roligt! En bra sak med UF är att olika program kan lägga olika mycket fokus på olika delar. Ekonomieleverna kan lägga mer arbete på affärsplanen, handels fokuserar kanske lite extra på sälj och hantverksprogrammen jobbar ofta inom sina olika fält, berättar gymnasielärarna Linda Celander och Ann-Sofi Edin.

Britta Dahlén, gymnasiechef Strömbackaskolan, är noga med poängtera lärarnas betydelse i arbetet.

- Vårt arbete med UF-verksamheten bygger på samarbete, men allt börjar med en bra lärare. Utan engagerade lärare skulle vi inte kunna göra det här viktiga arbetet.

Vinnande UF-kommun får skicka två personer till SM i Ung Företagsamhet som äger rum i Stockholm i maj 2020. Under SM får deltagarna vara med på en nationell lärarkonferens samt delta på en galamiddag där årets bästa UF-företag i hela Sverige utses.

- Det är verkligen jätteroligt att få priset. Roligt att det vi gör i Piteå – framförallt det skolan, lärarna och eleverna gör – uppmärksammas. Jag hoppas också att vi delvis får priset för att vi har så aktiva och engagerande företag som ställer upp som rådgivare åt eleverna, säger en nöjd Stina Eriksson från kommunens näringslivsavdelning.

Fakta

Årets UF-kommun Norrbotten delas ut till den kommun som lyckas bäst inom följande parametrar:
• Andelen gymnasieungdomar som driver UF-företag
• Andelen lärare som är utbildade i UF-handledning
• Andelen UF-företagare som genomför hela processutbildningen som bland annat innefattar affärsplan, näringslivskontakter, försäljning och en komplett årsredovisning

Ung Företagsamhet Norrbotten är en politiskt obunden, ideell organisation som utbildar barn och unga i entreprenörskap. De erbjuder läromedel för grundskolan och processutbildningen UF-företagande på gymnasiet. UF-företagande innebär att elever startar, driver och avvecklar ett företag som en del av sin utbildning. Organisationen har verkat i Sverige sedan 1980.

Kontaktpersoner
Stina Eriksson, näringslivsavdelningen, tel. 0911-69 70 88, stina.eriksson@pitea.se

Linda Celander, gymnasielärare Strömbackaskolan, tel. 0911-69 63 91, linda.celander@pitea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se