Gå direkt till innehåll
Oljeutsläpp vid Piteå hamn (Piteå port and hub)

Pressmeddelande -

Oljeutsläpp vid Piteå hamn (Piteå port and hub)

Ett större oljeutsläpp har upptäckt i havet utanför Piteå port and hub. - Utsläppet består av ett tunt oljeskimmer på vattnet och uppskattas till ett par kilometer långt och cirka 300 meter brett, säger Stefan Sjöberg, räddningschef i beredskap.

Räddningstjänsten i Piteå jobbar tillsammans med hamnens personal med att sätta ut oljelänsar som skärmar in området. Kustbevakningen är också på väg till platsen liksom fler resurser från angränsande räddningstjänster.

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Relaterat innehåll

Pressträff om oljeutsläppet

Pressträff om oljeutsläppet

Men anledning av oljeutsläppet vid djuphamnen på Haraholmen kallar vi till en pressträff i eftermiddag.

Kustbevakningen har gjort en överflygning av området under torsdagen och har inte hittat någon olja till havs. Foto: Räddningstjänsten Piteå Älvsbyn

Ingen olja är lokaliserad till havs

Kustbevakningen har under förmiddagen flugit över de områden som drabbats av oljeutsläppet i djuphamnen i Piteå och har inte kunnat upptäcka mer olja än vad som tidigare varit känt. Vid överflygningen hittades ingen olja till havs som riskerar att driva mot nya områden. Det man upptäckt vid överflygningen är mindre mängder olja längs stränder som räddningstjänsten redan sanerar och mindre områden.

Saneringsarbetet fortsätter under onsdagen

Saneringsarbetet fortsätter under onsdagen

Ett oljeutsläpp upptäcktes under tisdagsförmiddagen i havet utanför djuphamnen på Haraholmen. Ett tiotal brandmän under tisdagskvällen och natten till onsdag jobbat med saneringen. Under förmiddagen kommer vi att följa läget och omdisponera resurserna för att kunna vidta fler åtgärder vid behov, säger räddningschef Torbjörn Johansson.

Pressträff med berörda aktörer i Piteå.

Mer personal och utrustning på plats i Piteå

Föroreningen i djuphamnen kommer från rederiet Wagenborgs nederlänskflaggade fartyg Moezelborg. Fartyget låg vid kaj när den tömde sin barlasttank och någon form av förorening släpptes ut från fartyget. Föroreningen upptäcktes på förmiddagen under tisdagen och då larmades Räddningstjänst, Kustbevakningen och miljöinspektör från kommunens avdelning för miljö och hälsoskydd.

Rederiet betalar för oljesaneringen

Rederiet betalar för oljesaneringen

Oljeutsläpp vid Haraholmen tidigare i år kostade 380 000 kronor att sanera. Men det belastar inte skattebetalarna i Piteå eftersom rederiet nu har tagit på sig att betala kostnaderna. Rederiet har sedan tidigare krävts på en föroreningsavgift på 142 800 krono