Gå direkt till innehåll
Metod för arbetsintroduktion av utrikesfödda presenteras i livesändning

Pressmeddelande -

Metod för arbetsintroduktion av utrikesfödda presenteras i livesändning

I slutet av februari avslutas EU-projektet Employment for Migrants som drivits i drygt två år av socialtjänsten i Piteå kommun. Fokus i projektet har varit att hitta och utveckla metoder som underlättar för utrikesfödda kvinnor och män att arbeta inom äldreomsorgen.

Employment for migrants är ett transnationellt projekt med samarbetsparters i Belgien och Finland och finansieras av Europeiska socialfonden.

-Vi delar utmaningen med kompetensförsörjning i våra länder även om det ser olika ut hos oss. Tillsammans med våra partners har vi tagit fram verktyg och metoder för att inkludera och stärka utrikesföddas möjligheter till arbete, säger Linda Stenström, projektledare Employment for Migrants, Piteå kommun.

På en gemensam hemsida; Empowering Migrants för Employment, presenteras projektets arbete och resultat.

Digital metodhandbok
-Hos oss har vi arbetat vidare med och utvecklat de metoder som projektet Lärande rekrytering tagit fram. Vi har fortsatt med matchning och språkstöd och utvecklat en digital metodhandbok. Vi har också fokuserat mycket på utvärdering med hjälp av arbetsmarknadskonsulent, säger Linda.

Handledarrollen och stödet från chef och arbetskollegor till både praktikant och handledare har lyfts ut som en del av de viktigaste resultaten för projektet. Vikten av den strukturerade och systematiserade introduktionen är en annan framgångsfaktor.

-Det är viktigt att både handledaren och praktikanten har stöd av metoden i sig och att den är tydlig i sina delar, men lika viktigt är stödet från chef och kollegorna. Alla har ett ansvar för att introduktionen ska fungera så bra som möjligt, säger Linda.

I Piteå kommun deltog 13 personer i projektet; 7 män och 6 kvinnor. Fyra pilotarbetsplatser; två hemtjänstgrupper och två särskilda boenden för äldre, har tagit emot praktikanterna ett halvår i taget. Nio personer, fem kvinnor och fyra män, har gått vidare till arbete efter praktiken, de flesta med extratjänst eller vikariat på den arbetsplats där de praktiserat.

Filmer om bemötande och integration
Tre filmer har producerats av projektet med fokus på bemötande och integration både på arbetsplatsen och utanför.

-Med filmerna vill vi sätta fokus på våra attityder och förhållningssätt. Hur vi bemöter varandra både på och utanför våra arbetsplatser. Filmerna är baserade på verkliga berättelser och många av projektdeltagarna känner igen sig i de situationer vi visar, säger Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare, socialtjänsten.

-Vår tanke är att alla arbetsgrupper kan utgå från filmerna i samtal och diskussioner om hur det fungerar på arbetsplatsen och vad som kan bli bättre.

Presentation av projektets arbete och visning av filmerna sker på torsdag 11 februari kl. 13.00-13.30 i en livesändning på Piteå kommuns Facebooksida.

Kontaktpersoner:
Linda Stenström
projektledare Employment for migrants, Socialtjänsten
Telefon: 0911-69 62 82
E-post: Linda.Stenstrom@pitea.se

Ewa Karlsson Sjölander
verksamhetsutvecklare, Socialtjänsten
Telefon: 0911-69 65 78
E-post: Ewa.KarlssonSjolander@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se