Gå direkt till innehåll
En god inomhusmiljö är viktigt för alla i familjen.    Foto: pixabay.com
En god inomhusmiljö är viktigt för alla i familjen. Foto: pixabay.com

Pressmeddelande -

Mät radon i din villa – mätperioden börjar nu!

Har du mätt radon i ditt hus? Om inte - gör det! Mellan 1 oktober och 30 april är det radonmätningsperiod, så beställ hem mätutrustning och sätt igång. För både hälsan och miljön.

Radon är en radioaktiv gas som kan finnas i mark, borrade dricksvattenbrunnar och byggmaterial. Det mest kända byggmaterialet som kan avge radon är blåbetong som förekom fram till slutet på 1970-talet.

Radon i bostäder beräknas orsaka 500 lungcancerfall per år i Sverige, vilket motsvarar ungefär 15 procent av alla lungcancerfall. Tobaksrökning i kombination med radon ger ytterligare en förhöjd risk för lungcancer. Eftersom radongasen är osynlig och luktfri är den svår att upptäcka. Det enda sättet att ta reda på om man har radon i sitt hus är att mäta radonhalten.

Beroende på hur din fastighet är utformad kan en ökad radonhalt bero på bland annat:

  • Otätheter i plattan/källaren som gör att markradon sugs in
  • Radon följer in med dricksvatten i egna borrade brunnar
  • Byggmaterialet i huset består av blåbetong.

Uppmaning till husägare
Riksdagen har satt upp ett miljömål för radon inom miljökvalitetsmålet "God bebyggd miljö". Ambitionen var att radonhalten i alla bostäder år 2020 skulle vara lägre än 200 Bq/m3, men eftersom inte alla villor är undersökta går det inte att veta om målet är uppnått eller inte. Därför uppmanas husägare att mäta radon i sina bostäder.

Själva mätningen görs med mätdosor som man själv placerar ut i bostaden. Mättiden är minst 2 månader under perioden 1 oktober till 30 april. Mätdosorna beställer man via ett ackrediterat laboratorium, se länk nedan. Har du tidigare mätt radon i din villa bör du göra ytterligare en mätning om du renoverat på sådant sätt att man har påverkat husets ventilation eller energiåtgång.

Om analysen visar att årsmedelvärdet överstiger 200 Bq/m3 bör åtgärder vidtas. Kontakta då ett företag som jobbar med radonsaneringar. I vissa fall räcker det med att täta sprickor i grunden och se över ventilationen.


Kontakt

Lisa Karlström, miljöinspektör Piteå kommun, telefon 0911-69 66 91, e-post lisa.karlstrom@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se