Pressmeddelande -
Konstnärlig gestaltning av energiproduktion
Projektet EnergiForm är en av Piteå Science Parks första satsningar och är ett exempel på hur industri och konst kan kombineras för att stärka varandra. – Vi bjuder in till en vernissage där vi visar de nio spännande och nytänkande förslag man tagit fram inom ramen för projektet. Förslagen visar utemiljöer som är helt självförsörjande på el och värme från förnybar energi, energi som också är producerad inom området och där människor ska kunna påverka uttaget av energi, berättar Anna Mård, projektledare. Ett exempel är solstolar gjutna i böjbara solceller som laddas på dagtid för att sedan kunna ge ifrån sig värme till den som använder solstolen.
EnergiForm är ett samarbete mellan Piteå Science Park, Luleå tekniska universitet, Piteå Näringsfastigheter och Pite Energi och finansieras av Energimyndigheten och Luleå tekniska universitets forskningsområde Gränsöverskridande konst och teknik. Syftet med projektet som har genomförts under 2014 har varit att ta fram förslag på energiproducerande miljöer med hjälp av konstnärliga och tekniskt innovativa lösningar. Målet har också varit att människor ska kunna påverka anläggningarna, att de ska vara en del av det sociala sammanhanget.
Alla nio förslag visas vid vernissagen på fredag den 5 december kl 11-13 i entrén i Acusticum 4.
- - Tanken är att flera av förslagen ska vidareutvecklas, antingen som utvecklings- och forskningsprojekt eller som konkreta byggprojekt, säger Anna Mård.
Tre stycken workshops har genomförts under året, med inbjudna fastighetsägare, energibolag, kommun, företag, studenter och forskare. Intressenterna har analyserat området, gestaltat energianläggningarna och tillsammans vidareutvecklat skisser och förslag. Projektet har i sin helhet planerats och genomförts av Anna Mård, Piteå Science Park – projektledare, Björn Ekelund, Luleå tekniska universitet – arkitekt MSA och forskare, Jenny Bergström, Dan Pearlman, designstrateg – designer och August Wiklund, Sweco Architects – arkitekt SAR/MSA.
FAKTA- Projektet EnergiForm
Projektet EnergiForm är en av Piteå Science Parks första satsningar och är ett exempel på hur områdena industri och konst kan kombineras för att stärka varandra. Syftet med projektet är att utforska det sociala och konstnärliga innehållet i småskalig energiproduktion och drivs tillsammans med Luleå tekniska universitet, Piteå Näringsfastigheter och Pite Energi. Projektet, som löper under 2014, finansieras av Energimyndigheten inom ramen för forskningsprogrammet Uthållig kommun och universitetets starka forskningsområde Gränsöverskridande konst och teknik.
FAKTA - Ett hållbart universitetsområde
Under början av 2014 har en ny detaljplan och ett gestaltningsprogram för universitetsområdet tagits fram av Piteå kommun, i samarbete med MAF arkitekter. Ambitionerna är höga och kommunen har ett tydligt hållbarhetsfokus. Byggnader, energisystem och verksamheter ska vara klimatsmarta, involvera människorna på området och präglas av kreativitet och experimentlusta. Exempelvis blir detta platsen för Sveriges femte största solcellspark, anlagd av Pite Energi på universitetets tak. 2000 kvm solpaneler kommer att producera närmare 250 000 kWh/år, vilket gör parken till den största anläggningen i landet på ett universitetsområde.
För mer information kontakta
Anna Mård, projektledare Piteå Science Park
070-580 85 70
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!