Pressmeddelande -
Kompetensförsörjning och kvalitet i fokus när Socialnämnden verksamhetsplanerar för 2023–2025
Piteå kommuns socialtjänst har årligen kostnader på cirka 1,2 miljarder kronor. I samband med budgetprocessen och arbetet med verksamhetsplanen lyfter Socialnämnden varje år fram konsekvenser av att bedriva verksamheten inom befintlig ram – i år är inget undantag. Drygt 50 miljoner i utökad budgetram behövs för att uppfylla lagkraven och genomföra satsningar som kortar köerna till insatser och ger bra arbetsmiljö med bra villkor.
I verksamhetsplanen finns önskan om höjd ob-ersättning för storhelger inräknad. En ersättning för tre av de fyra timmar som fungerar som ett slags ”håltimmar” mellan delade turer finns också med i planen. Ett förändrat heltidsmått för nattjänstgöring har börjat gälla från april i år och det innebär ytterligare en kostnadsökning.
-Vår viktigaste fråga just nu är att vara en attraktiv arbetsgivare för att kunna rekrytera och behålla personal så vi kan fortsätta ge vård och omsorg av hög kvalitet. Därför är det av största vikt att vi ligger i framkant i arbetsmiljöfrågor och satsar på att förbättra och utveckla oss så vi kan stå stadiga i konkurrensen om medarbetare, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande.
Ny handledarorganisation och omvärldseffekter
-Vi vill satsa på en ny handledarorganisation för att utveckla vårt mottagande och introducerande av ny personal. Fortsatt kompetensutveckling som anställd hos oss ska också vara en självklarhet, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
Utöver satsningar så tillkommer ökade kostnader årligen inom områden som socialtjänsten inte kan styra över.
-Pandemin har medfört kostnader som idag kan ses som permanenta i verksamheterna, detta gäller främst sjukvårdsmaterial där både nyttjande och priser stigit kraftigt. Dessutom påverkar de generella prisökningarna i samhället på exempelvis bränsle också våra ökade kostnader framöver. Bemanningslösningar utöver det vanliga kopplat till kompetensförsörjningen ger också ökade kostnader, till exempel övertid, extra ersättningar och att anlita personal från bemanningsföretag. Det är viktigt att synliggöra dessa delar när vi pratar budget och verksamhetsplanering, säger Eva Börjesson Öman.
Hyra av carports till hemsjukvårdens bilar och ökade parkeringskostnader är också löpande utgifter som tillkommer.
Nya boenden och utökad daglig verksamhet
-I verksamhetsplanen ligger också våra investeringar, i Skogsgården, vårt nya särskilda boende för äldre, men också i en ny gruppbostad. Vi behöver även utöka vår dagliga verksamhet, det finns lagkrav inom LSS att vi ska erbjuda sysselsättning dagtid och just nu har vi kö, så ska det inte vara och det måste vi lösa. Även satsningar på stärkt rehabilitering i hemmet och på särskilda boendeformer behöver prioriteras, säger Sven-Gösta Pettersson.
Socialtjänsten har till och med maj 2022 en budgetavvikelse på -6,4 mkr. Helårsprognosen beräknas landa på -27,3 mkr.
Verksamhetsplanen för 2023–2025 antogs av Socialnämnden under onsdagens sammanträde men först i november blir det klart vilken ny budgetram som kommer gälla för Socialtjänsten.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!