Gå direkt till innehåll
Piteå kommuns stipendiater och pristagare 2019
Piteå kommuns stipendiater och pristagare 2019

Pressmeddelande -

Karin Smirnoff vinnare av Piteå kommuns kulturpris

Piteå kommun har idag delat ut sitt kulturpris och ett flertal stipendier inom kultur och idrott. Bland stipendiaterna finns idrottsutövare, ungdomsledare och kulturutövare. Hanna Öberg fick för andra året i rad ta emot Niclas Jonsson stipendium och kulturpriset på 25 000 kronor tilldelades författaren Karin Smirnoff.

Karin Smirnoff fick motta priset, ett diplom, en glasskulptur och 25 000 kronor av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Elisabeth Lindberg. Priserna och stipendierna delades ut på Piteå stadsbibliotek. De olika stipendierna är öppna att söka för utövare inom kultur och idrott.

- Tack, det känns bra att få ta emot ett pris i Piteå, sa Karin Smirnoff.

Niklas Jonsson stipendium gick för andra året i rad tilll Hanna Öberg, tävlingssäsongen är full gång och på plats för att ta emot priset var Hannas mamma Victoria Öberg.

- Hanna är i Östersund och är glad att säsongen är igång. Hon hälsar och tackar för det fina priset, sa Victoria Öberg.

Ulrica Andersson ledare för Regnbågsteatern fick ta emot arbetarspelens stipendium.

- Jag har världens bästa jobb! Nu ska vi fundera på vad vi ska jag göra för ungdomarna med pengarna, sa Ulrica Andersson.

Grattis till årets pristagare och stipendiater!

Ungdomsledare 2019

TILLDELAS: THOMAS BACKTEMAN OCH RUNE JOHANSEN

Thomas och Rune har genom sitt engagemang lyft brottningen både i Piteå, Norrbotten och i Sverige. Trots att verksamheten har sitt säte i Rosvik, har de även dragit igång brottningsverksamhet i Bergsviken. Under flyktingströmmen öppnade Thomas och Rune upp för ensamkommande barn att träna. De har hjälpt till med det praktiska, varit ungdomars stöd på matcher och bidragit med den positiva effekten idrotten har på ungdomar, vilket hjälpt många av dem in i det svenska samhället.
Trots att varken Thomas eller Rune har egna barn i klubben har de ett genuint intresse för barns bästa och för brottningens framtid och utveckling. Den glädje, vilja och kämparanda som de ger barnen under träningar är ett föredöme för hur ledare är och ska vara. Thomas och Rune älskar brottning.

Stipendium Idrottsutövare 2019

TILLDELAS: LINUS VESTERLUND

Linus är en talangfull kille. Utöver egen träning och tävling är han själv ledare i föreningen. Han är en förebild för barnen, sprider positiv energi och lyfter deras självförtroende. Trots sin unga ålder och trots att han tävlar i individuell sport, är han en fantastisk lagspelare. Han vill att alla ska lyckas. Linus går på Hortlax högstadium och kombinerar skola och sin elitidrottssatsning på ett föredömligt sätt. Linus har tagit fyra raka SM guld, vunnit Svenska Cuperna och har representerat Svenska Landslaget både 2018 och 2019. Han har hittills fem internationella medaljer; German Open – brons, Riga Open – guld, US Open – guld, German Open – guld, Sofia Open – brons. Linus deltog i VM i Uzbekistan där han gjorde en riktigt bra tävling som slutade med en placering på femte plats. Sedan Linus var 6 år har han brunnit för taekwondo och intresset för sporten bara ökar med tiden.

Niklas Jonsson stipendium 2019

TILLDELAS: HANNA ÖBERG

Efter det imponerande guldet under hemma-VM i Östersund
där hon än en gång visade att hon är bäst när det gäller.

Kulturstipendium 2019

TILLDELAS: CATHRINE LIDMAN

Cathrine är stolt pitebo och trivs förträffligt i kommunen. Hon har utövat konst hela livet och ser det både som ett kall och som ett positivt måste. Hon har studerat 3 år vid konstlinjen i Sunderbyn och ägnar sig åt måleri i olika former som olja, akvarell och teckning. Stipendiet är tänkt att användas för att ha möjlighet att fortsätta utvecklas som konstnär. Ytterst är ambitionen att skapa sig ett namn i konstvärlden, något som hon arbetar målmedvetet med.

Arbetarspelens Stipendium 2019

TILLDELAS: REGNBÅGSTEATERN

Regnbågsteatern bildades 1983 och är en ungdomsteater som vänder sig till barn och ungdomar i åldern 10-19 år. Utgångspunkten för verksamheten bottnar i ungdomars behov av skapande, kreativ och kulturell verksamhet samt vikten av att få utrymme och tillfälle att uttrycka sig och samtidigt ingå i en gemenskap. Regnbågsteatern uppfyller ambitionen med råge och tilldelas därför stipendiet från Arbetarspelens litteraturfond 2019.

Kulturpris 2019

TILLDELAS: KARIN SMIRNOFF

Karin är en författare bosatt i Piteå med en bakgrund som egenföretagare och journalist. 2018 kom första romanen för vilken hon nominerades till Augustpriset. 2019 kom uppföljaren och del tre i den planerade trilogin är under produktion. Språkbehandlingen är originell och stilistiken egensinnig utan att för den skull ge avkall på en händelsedriven berättelse. Böckerna har blivit veritabla succéer hos såväl läsare som kritiker och att Karin Smirnoff ska tilldelas Piteå kommuns kulturpris 2019 känns som inget mindre än en självklarhet.

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Elisabeth Lindberg

Elisabeth Lindberg

Ordförande Kultur- och fritidsnämnden (S) Piteå kommun pitea.se