Gå direkt till innehåll
Den fortsatta utvecklingen av staden österut skapar många nya bostäder i Piteå.
Den fortsatta utvecklingen av staden österut skapar många nya bostäder i Piteå.

Pressmeddelande -

Framtida bostäder i fokus vid dagens fullmäktigemöte

Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige antogs en reviderad plan för bostadsförsörjning, som innehåller mål och vision för kommunens framtida bostadsförsörjning. Några exempel på inriktningar som ska visa vägen är att skapa förutsättningar för 2.900 nya bostäder till 2030 och 6.200 nya bostäder till år 2040.

Med den nya bostadsförsörjningsplanen vill Piteå kommun kraftigt öka takten, för att möta politikens befolkningsmål och säkerställa att vi kan bli fler pitebor.

- Det är en ambitiös plan vi har lyft fram och som fullmäktigegruppen nu antagit. Piteå ha en strategisk placering mitt i landets hetaste tillväxtregion, där Piteå som bostadsort kan spela en viktig roll. En roll vi anser Piteå är redo att ta, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

Planen för bostadsförsörjning innehåller analyser av den demografiska utvecklingen, marknadsförutsättningar och vilka bostadsbehov som inte tillgodoses på den lokala bostadsmarknaden. Dokumentet tydliggör de utmaningar och uppdrag som finns inför kommande budget och verksamhetsplan för nämnder och bolag. Riktlinjer som ingår i bostadsförsörjningsplanen är sedan viktiga underlag för kommunens översiktsplanering och ska uppdateras varje mandatperiod.

I planen ingår bland annat möjligheten att förenkla utbyggnad och tillbyggnad av existerande småhus och att utreda möjligheterna att omvandla fler fritidshusområden till permanenta bostadsområden. Kommunen ska även stödja initiativ att inventera tomma lokaler och ödehus, för att underlätta en omvandling av dessa till fler bostäder.

Planen bryter även ner planförutsättningarna för de 6.200 bostäderna, med en ungefärlig indelning om 1.650 bostäder i landsbygd och glesbygd, 1.900 bostäder i stadsdelarna samt 2.650 bostäder i centrala Piteå.

Fler ärenden under måndagens fullmäktigemöte

  • Fullmäktige godkände ett markanvisningsavtal om tre år för del av kvarteret Rönnen 7, en del av Christinaprojektet, för Lindbäcks Fastigheter Piteå AB.
  • Även ett annat markanvisningsavtal för del av kvarteret Rönnen 7 var uppe för beslut, gällande Fastighets AB RAWI. Ärendet återremitterades för att få ett förtydligande angående framtida marköverlåtelsemöjligheter.
  • Fullmäktige godkände kommunens och kommunkoncernens delårsrapport, som visar på en prövande tid men en verksamhet som fortsätter leverera goda resultat. Mötet uppdrog även samtliga nämnder och styrelser att arbeta för en budget i balans.
  • Kata Nilsson (S), valdes som ny ledamot i Institutet Dans i Skolan.
  • Anders Lundkvist (S), valdes som ny ordförande för stiftelsen Energitekniskt Centrum i Piteå.
  • Fullmäktige beslutade om taxa för tillsyn av avfall från fritidsbåtar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Patric Lundström

Patric Lundström

Kommunalråd Piteå kommun (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen