Pressmeddelande -
Forskningsstudie om ungas fritidsvanor ett viktigt underlag i arbetet med ungdomsfrågor
Rapporten från forskningsstudien Ung 2.0 är klar och presenterades för Kultur- och fritidsnämnden vid dagens nämndsmöte. Nämnden gav förvaltningen i uppdrag att jobba vidare med det som kommit fram i studien och rapporten kommer även att utgöra ett viktigt underlag för det kommunövergripande arbetet med ungdomsfrågor.
- Vi ska ta det här vidare och jobba tillsammans. Ungdomsfrågorna berör många olika områden och det är viktigt att lyfta blicken och se ungas behov och framtid som en gemensam och kommunövergripande fråga. Rapporten bekräftar bland annat behovet av mötesplatser, hur de ska se ut får vi återkomma till, men vi känner oss trygga att arbeta vidare med den frågan, säger Kata Nilsson, kommunalråd Piteå kommun.
Studien har jämfört fritidsutbudet för olika grupper av ungdomar i Piteå för att ge en bild av nuläget, hur det rimmar mot deras intressen och att ge ungdomarna möjlighet att påverka det framtida fritidsutbudet. I en fortsatt analys av det som kommit fram i rapporten ska det tas fram förslag till ett utbud anpassat till målgruppens behov.
- Nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att analysera de förslag som kommit fram i rapporten och att undersöka vilka ”fritidsgårdsliknande” aktiviteter som arrangeras idag. Både det som vi i kommunen själva arrangerar och det som görs av andra i Piteå. I uppdraget ska det även tas fram förslag för att möta ytterligare behov av mötesplatser och/eller aktiviteter. Vi ser gärna att det sker i samverkan med andra förvaltningar, säger Elisabeth Lindberg, ordförande Kultur- och fritidsnämnden.
Bakgrund till studien
Kultur- och fritidsnämnden i Piteå kommun identifierade ett behov av att uppnå ett tjänsteutbud för ungas fritid som matchar deras behov och som ligger i linje med kunskap om attraktiva livsmiljöer. Nämnden gav därför under 2022 Kultur, park och fritidsförvaltningen (KPF) i uppdrag att utforska ungas behov, att jämföra det mot befintligt tjänsteutbud och identifiera vad som behöver utvecklasUppdraget gick efter upphandling till Luleå Tekniska Universitet (LTU) Det har genomförts i samverkan med KPF-förvaltningen samt elever från Piteås högstadieskolor.
Genom att undersöka olika aspekter av fritidsaktiviteter och inkluderande design syftar studien till att bidra med kunskap om vad inkludering och attraktiv livsmiljö för ungdomar kan vara i Piteå.
Ett viktigt fokus i uppdraget har varit att identifiera olika aspekter av mångfald - ett Piteå för alla. Ett inkluderande utbud gällande exempelvis kön, etnicitet, funktionsvariation och socio-ekonomi, men även geografiskt i kommunen.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!