Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fördjupade översiktsplaner för Munksund och Bergsviken visar hur stadsdelarna kan utvecklas

Just nu pågår arbete med två fördjupade översiktsplaner (FÖP) för stadsdelarna Munksund och Bergsviken. Stadsdelarna är utpekade i kommunens översiktsplan som stadsdelscentran, som ska utvecklas så att deras attraktivitet stärks och säkras nu och för framtiden. Hur vill du att Munksund och Bergsviken ska utvecklas? Ta chansen att lämna synpunkter.

I en FÖP görs en fördjupning av ett geografiskt avgränsat område av den kommunövergripande översiktsplanen. Syftet med en FÖP är att mer i detalj utreda hur mark, vatten och den byggda miljön inom området ska användas, utvecklas och bevaras. Det handlar bland annat om att identifiera lämplig placering av nya bostadsområden och verksamheter samt utreda frågor om hur service, trafik, natur och grönområden, skola, kultur och fritid kan utvecklas och bevaras.

FÖP blir ett vägledande underlag för efterföljande planering och prioriteringar samt vid exempelvis framtagande av detaljplaner och vid prövning av bygglov.

– Ambitionen är att vi i de fördjupade översiktsplanerna ska möjliggöra områden för ny och förtätad bebyggelse för bland annat bostäder, och utveckla och bevara stadsdelarnas styrkor och stärka dom svagheter som finns. Detta för att skapa hållbara, trygga och trivsamma livsmiljöer, säger Elin Lundgren, projektledare för FÖP Munksund.

Stadsdelar där både bostäder och grönområden är viktiga

I Munksund är målet att miljöer ska utformas för att främja möten mellan människor. Den tätortsnära naturen och vattnet, som utgör en styrka för stadsdelen, ska utvecklas och bevaras. Planen ska motverka barriäreffekter genom att länka samman Munksund med sin omgivning genom bra gång- och cykelmöjligheter och grönstrukturer. Nya bostäder ska integreras med befintlig bebyggelse genom förtätning.

I Bergsviken ska fler bostäder utvecklas genom att möjliggöra för nya bostadsområden. Planen ska ge förutsättningar för att trygga och attraktiva mötesplatser skapas samt att viktiga natur- och rekreationsområden utvecklas och bevaras. De gröna miljöerna i Bergsviken är viktiga platser för aktivitet, möten, lek, motion och avkoppling.

– När kommunen ska växa måste vi utgå från att vi kan förtäta och planera för fler bostäder och verksamheter i stadsdelarna utan att tappa de viktiga kvaliteter som finns. Samtidigt vill vi vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara med planering inom befintlig infrastruktur, säger Sara Bergwall, projektledare för FÖP Bergsviken.

Dialogkarta ger dig chans att tycka till

För att ge boende i stadsdelarna, fastighetsägare, företag och allmänheten möjlighet att lämna idéer och synpunkter i ett tidigt skede har en digital karta tagits fram där synpunkter kan lämnas direkt i kartan. Under våren kommer sedan förslag till fördjupade översiktsplaner arbetas fram. Förslagen ska sedan ut på samråd där allmänheten bjuds in till möten och dialog om förslag för stadsdelarnas utveckling.

För mer information, kontakta

Elin Lundgren, projektledare FÖP Munksund

elin.lundgren@pitea.se, 073-0849081

Sara Bergwall, projektledare FÖP Bergsviken

sara.bergwall@pitea.se, 070-3320145

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se