Pressmeddelande -
Förbättra pitebornas hälsa: det kan vi göra själva.
Pitebor – kvinnor likväl som män – kan löpa större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än landets befolkning i stort. Några orsaker är övervikt, fetma, diabetes och högt blodtryck som är vanligare här, dessutom äter vi mindre frukt och grönt än genomsnittet.
- Det positiva är att vi själva kan göra något åt det. Ät mer frukt och grönt, ät lagom mycket och rör på dig, uppmanar Anna Stamblewski vid Piteå kommun.
Uppgifterna kommer från resultatet av folkhälsoundersökning Hälsa på lika villkor? som genomfördes under 2014. 2 400 pitebor i åldrarna 16-84 år medverkande i den nationella enkätstudien.
Pitebor äter för lite frukt och grönt jämfört med befolkningen i övrigt, vilket är en faktorar som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Även andra faktorer som övervikt och fetma, diabetes och högt blodtryck är mer vanligt förekommande i Piteå än i riket och piteborna tar blodtrycks- och blodfettssänkande mediciner i högre utsträckning än genomsnittet.
- Att lägga till mer frukt och grönt på tallriken, äta lagom mycket och röra på sig lite mer kan ge stora effekter på kroppen. Det är något som de flesta vet rätt väl, men att veta och göra är inte alltid samma sak. Det är beteendeförändringen som behövs, men som ofta är själva svårigheten, säger Anna Stamblewski, Piteå kommun.
Ett första steg för en förbättrad hälsa är att lägga mer frukt och grönt på tallriken. För vuxna och barn över tio år rekommenderas ca 500 gram frukt och grönt varje dag, ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. Det innebär tre frukter och två rejäla nävar grönsaker dagligen. För barn mellan fyra och tio år räcker det med ca 400 gram. Också för barn under fyra år är det bra att få frukt och/eller grönt vid varje måltid. Studier visar att barn som äter mycket frukt och grönsaker äter mindre söta och feta produkter.
- Skär upp frukt och grönt och ställa fram i roliga skålar, lägg bär i yoghurten eller skala morötter och lägg fram. Det gröna som ställs fram blir mer lättillgängligt och retar lättare aptiten än när det ligger i fruktkorgen, kylskåpet eller frysen. Smoothies har blivit populärt att göra och är gott och enkelt, säger Anna.
Hälsoundersökningen visar också att levnadsförhållandena är bättre för kvinnor och män i Piteå jämfört med i riket. Det handlar bland annat om rädsla för att gå ut själv, att lita på andra, att känna sig kränkt, att få emotionellt och praktiskt stöd, att vara socialt delaktig och att vara utsatt för ekonomisk kris. Folkhälsomyndigheten, Statistiska centralbyrån och Norrbottens läns landsting i samarbete med Piteå kommun står bakom undersökningen.
För ytterligare upplysningar kontakta:
Anna Stamblewski, Piteå kommun, tel 0911-69 61 29 eller e-post:anna.stamblewski@pitea.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!