Gå direkt till innehåll
Ett bekräftat fall av covid-19 på särskilt boende för äldre

Pressmeddelande -

Ett bekräftat fall av covid-19 på särskilt boende för äldre

På ett av kommunens särskilda boenden för äldre finns ett bekräftat fall av covid 19. Avdelningen är isolerad och boendet har infört besöksförbud.

– Vi har beredskap för detta och känner oss trygga. Idag betraktar vi all förkylningssymtom vid vår verksamhet som befarad corona smitta och agerar därefter, säger Fredrik Sjömark, socialchef Piteå kommun.

Det var i helgen som misstänkt smittspridning upptäcktes på en avdelning. En person testade då positivt för covid-19. Det är det första bekräftade fallet i Piteå kommuns särskilda boenden.

– Vi har vidtagit åtgärder enligt vägledning från socialstyrelsen och Region Norrbottens smittskyddsläkare. Avdelningen är isolerad och anhöriga som berörs är kontaktade, säger Magdalena Jonsson, avdelningschef särskilt boende, socialtjänsten, Piteå kommun.

Socialtjänstens restriktioner med att starkt avråda från besök på samtliga boenden står fast. Förbud råder att vistas i de delar av boendet som inte är den äldres lägenhet. Endast i undantagsfall kan friska personer komma på besök mellan 13-15. De måste först passera en entrévärd som informerar om vad som gäller innan de kommer in på boendet.

Beslut om besöksförbud
– Vi har fram till i lördags inte haft någon bekräftad smittspridning i vår verksamhet. Våra åtgärder bygger även fortsättningsvis på att vi kommer långt på det ”folkvett” som vår statsminister uppmanar oss alla att tillämpa. Men ett förbud rycker nu närmare eftersom vi har en allt utökad smittspridning i samhället och i riskgruppen äldre. Sannolikt kommer ett förbud redan under denna vecka, säger Fredrik Sjömark.

Socialtjänsten arbetar just nu för digitala lösningar för både läkarronder och för kommunikation med anhöriga för att säkerställa att ett eventuellt förbud ska bli så hållbart som möjligt över tid.

– Jag hoppas på förståelse från er som kommer att beröras, både boende och anhöriga. Vi måste ställa in oss på att detta extra ordinära läge sannolikt kommer att gälla under en lång tid, säger Magdalena Jonsson.

Kontaktperson:
Magdalena Jonsson
avdelningschef särskilt boende, Socialtjänsten
e-post: Magdalena.Jonsson@pitea.se
telefonnummer: 070-320 24 10

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Relaterat innehåll