Pressmeddelande -
Engagerande temakväll om våld i nära relationer i Piteå
Piteå kommun deltar i den nationella kampanjen En vecka fri från våld och under gårdagen arrangerade kommunen en temakväll på Kaleido under rubriken Hur kan vi arbeta för att stoppa våld i nära relationer i Piteå?
Vad är våld i nära relationer, vilken hjälp finns att få och hur kan vi arbeta tillsammans för att stoppa våldet? Det var frågor som lyftes under kvällen som riktade sig till både profession och allmänhet. Ett fyrtiotal personer fanns på plats för att lyssna och ställa frågor.
Kata Nilsson, kommunalråd, Piteå kommun inledde:
- Som del av det allmänna med ansvar för alla medborgares trygghet och välfärd är det viktigt att vår personal, hela vår organisation, vet att vara uppmärksamma tecken på våld i nära relation i mötet med medborgarna. Som myndighet med ansvar för den yttersta tryggheten för dem som utsätts är det viktigt att vi har verktyg och resurser att agera resolut för att se till att skydda den som behöver det.
Vad är våld?
Sara Granström, socialsekreterare och samordnare, enheten Våld i nära relationer, höll i en kort utbildningsdel om vad som räknas till våld. Hon visade våldspyramiden som börjar med sexistiska, rasistiska och homofoba kommentarer, det vill säga värderingar, och som i värsta fall kan eskalera till den yttersta konsekvensen och tragedin; mord:
-Det är alltså inte bara det fysiska våldet som räknas till våld, det kommer väldigt högt upp i pyramiden, innan dess finns många fler steg av kontrollerande beteende och psykiskt våld. Det är därför det är så viktigt att arbeta med kunskap i de här frågorna för att kunna hjälpa de som utsätts för våld. Det finns en del som tror att våld i nära relationer inte pågår i Piteå, men inget kunde vara mer fel. Vi som arbetar på enheten Våld i nära relationer har i genomsnitt tre nya personer, en övervägande majoritet är kvinnor, som söker stöd hos oss varje vecka.
Enheten arbetar med våld i nära relationer, mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel och kan också erbjuda skyddat boende. Idag, fredag, har de träffat, tillsammans med familjebehandlare, skolkuratorer och Ungdomsmottagningen, elever på Strömbackaskolan för att prata om våld.
Samtal om våld - behandling av våldsutövare
Sedan ett par år tillbaka erbjuder Piteå kommun en behandling riktad till våldsutövare. Daniel Berggren, familjebehandlare, Samtal om våld, har tillsammans med fyra kollegor utbildat sig i metoden:
-Att delta i behandling är frivilligt och bygger på någon form av insikt. Och det fönstret är väldigt, väldigt litet men när det öppnas vill vi vara där. I behandlingen pratar vi känslor och beteende för att personen ska ta ansvar för sitt våld och att våldet ska upphöra. Vi har alltid kontakt med partnern, det är ett krav innan vi kan börja behandlingen.
I presentationen visar Daniel hur de skiljer på maktvåld och situationsvåld, och det är det sistnämnda som någonstans grundar sig i vanmakt som är det de kan jobba med.
- Maktvåld är mycket svårare att behandla för där finns inte sällan antisociala drag med oförmåga till insikt och just insikten om sitt eget beteende är en förutsättning för att överhuvudtaget komma till behandling.
Piteå kommun som arbetsgivare
Piteå kommuns personalchef Cathrine Granberg deltog berättade om utbildningssatsningen ”Våld kopplad till arbetsgivarperspektivet” som är obligatorisk för samtliga chefer i kommunen.
-Vi började att jobba i ett projekt om psykisk ohälsa för ett par år sedan och det var då som kopplingen till våld i nära relationer blev tydlig för oss. Forskning visar att 25 procent av kvinnor som arbetar i ett kvinnodominerat yrke är eller har varit utsatt för våld. För oss som arbetsgivare betyder det att potentiellt 1000 av våra medarbetare berörs. Det är inget vi kan blunda för och här är närmaste chef oerhört viktig, det är därför vi satsat på att utbilda alla chefer och tagit fram ett material att visa och prata om på arbetsplatsträffar.
Frågor om våld ingår från och med nu i medarbetarsamtal och ingår i Piteå kommuns rehabiliteringsrutiner.
Kvinnojouren Lillasyster
Elisabeth Qvarnström, ordförande för kvinnojouren Lillasyster medverkade också under kvällen och berättade om det ideella arbetet de bedriver för att stötta kvinnor.
-Vårt fokus är mäns våld mot kvinnor och vi har idag 20 utbildade jourkvinnor. Vi nås via telefon och chatt och stöttar kvinnor i kontakter med myndigheter. Vi jobbar också på att hitta ett nytt skyddat boende men har möjlighet att erbjuda boende idag också. Vi har ett bra samarbete med socialtjänsten.
Lillasyster ingår i Roks – Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige – som firar 40 år i år.
Kontaktpersoner:
Sara Granström
Socialsekreterare och samordnare
Våld i nära relationer, Socialtjänsten
Telefon: 0911-69 65 90
E-post: sara.granstrom@pitea.se
Daniel Berggren
Familjebehandlare
Samtal om våld, Socialtjänsten
Telefon: 0911-69 67 79
E-post: daniel.berggren@pitea.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!