Gå direkt till innehåll
Granskningen pågår till och med den 31 januari.
Granskningen pågår till och med den 31 januari.

Pressmeddelande -

Dags för granskning av Fördjupad översiktsplan för Öjebyn

Idag inleds granskningen av förslaget till Fördjupad översiktsplan för Öjebyn. Den visar hur Piteå kommun vill utveckla Öjebyn genom att möjliggöra för nya bostäder och verksamheter. Ta chansen att vara med och påverka!

Som ett komplement till Översiktsplan 2030 har nu ett förslag till en Fördjupad översiktsplan (FÖP) för Öjebyn tagits fram.

Under våren 2023 ställdes förslaget ut för samråd. Samrådets syfte var att förbättra och förankra det framtagna förslaget. Cirka 50 synpunkter inkom som har tagits i beaktande och påverkat det förslag som nu ställs ut.

– Det är roligt att se att så många engagerade sig i samrådsfasen och jag hoppas att det fortsätter så i arbetet framåt. Vi ser stora möjligheter att utveckla Öjebyn i dialog med invånare, företag och organisationer. Detta är sista chansen att vara med och påverka innan handlingen ska antas, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

I planen föreslås flera nya områden för boende som möjliggör för drygt 600 nya Öjebybor – i bostäder med närhet till vattnet, gröna områden eller centrum. I förslagen finns ytor för såväl flerbostadshus och småhus som villor och radhusbebyggelse. Även ett område i centrala Öjebyn pekas ut för att genomgå en stadsomvandling. En blandning av boendeformer är önskvärt för att Öjebyn ska kunna vara en stadsdel för livets alla skeden. Fler Öjebybor ger även fler barn och förslag på områden för skola och förskola finns för att möta det ökade behovet av platser.

I Öjebyn ska det vara lätt att leva hållbart – gå och cykla dit du vill och där ett hållbart resande väljs framför bilen. Säkra passager och nya gång- och cykelstråk på ett flertal ställen ska göra det valet ännu enklare. För att ge fler tillgång till stranden, vattnet och de gröna miljöerna i närheten föreslås att Storstrandspromenaden utökas genom en förlängning till Hamnviken tillsammans med fler besökspunkter och mötesplatser längst stråket.

– De största förändringarna i det nya planförslaget är ett centralt beläget område som pekas ut för stadsomvandling, ett tydligare uttalat bevarande av kulturmiljön och att enbart placeringen av ett särskilt boende för äldre vid Småstugegränd kvarstår. Förslaget har reviderats med synpunkter från samrådet som grund i de fall det anses lämpligt och relevant, säger Elin Lundgren, samhällsutvecklare.

    Utvecklingen av verksamheter i Öjebyn föreslås i första hand ske på befintliga och redan utpekade områden.

    Granskning

    Kommunen ställer under perioden 22 november 2023–31 januari 2024 ut förslaget till Fördjupad översiktsplan för Öjebyn för granskning och välkomnar under den perioden inkomna synpunkter. Granskningsfasen är allmänhetens sista chans att påverka förslaget. Därefter kommer synpunkter återigen att sammanställas och planen justeras innan den antas av kommunfullmäktige.


    För mer information, kontakta

    Elin Lundgren, samhällsutvecklare

    elin.lundgren@pitea.se

    073-084 90 81


    Florian Steiner, stadsarkitekt

    florian.steiner@pitea.se

    070-696 31 21


    Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande

    patric.lundstrom@pitea.se

    0911-69 60 02

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

    www.pitea.se