Gå direkt till innehåll
Barn- och utbildningsnämnden har tagit del av budgetuppföljning och årsprognos.
Barn- och utbildningsnämnden har tagit del av budgetuppföljning och årsprognos.

Pressmeddelande -

Budgetuppföljning april och årsprognos 2023 för Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden, inklusive Grans, redovisar en budgetavvikelse på – 3,7 miljoner till och med april i år. Bland annat ökade IT-kostnader och fler barn i förskolan ligger bakom att underskottet ökat med 1,3 miljoner jämfört med förra månaden.

- Vi har ett tufft ekonomiskt läge utifrån de stora kostnadsökningarna som påverkar förskola och skola. Vi ser över organisationen och gör det vi kan i verksamheterna för att minska kostnaderna, säger Elisabeth Fjällström, tf skolchef Piteå kommun.

Minskat statligt bidrag påverkar årsprognosen

Årsprognosen landar på -10,7 miljoner kronor inklusive Grans, det motsvarar – 1,09 procent av nämndens totala budget. Prognosen har påverkats negativt av att kommunen beviljades en miljon kronor mindre av det ansökta statsbidraget till elevhälsan.
Framför allt är det fler barn inom förskola och grundskola, en ökning av övergripande kostnader för bland annat IT-licenser, skolskjutsar och förändringar i ersättningen för elever som studerar på annan ort, som bidrar till prognosen.

- De ökade kostnaderna och minskade statsbidraget påverkar naturligtvis våra förutsättningar. Vid nästa sammanträde kommer nämnden att få en redovisning av de åtgärder som gjorts för att hålla budgetramen, säger Hans Öhlund, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Piteå kommun.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Elisabeth Fjällström

Avdelningschef Förskola Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 30 pitea.se Förskola