Pressmeddelande -
Bostad först – ny modell för att motverka hemlöshet utreds i Piteå kommun
Hemlöshet är ett samhällsproblem som förekommer både internationellt och nationellt. Piteå är inget undantag. Socialnämnden beslutande under dagens sammanträde att ge förvaltningen i uppdrag att fortsätta utreda förutsättningarna för att införa Bostad först ur ett socialtjänst perspektiv i Piteå kommun.
Bostad först är en modell som rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med schizofreni och schizofreniliknande tillstånd samt motsvarande riktlinjer för missbruk och beroende. Modellen har god evidens för att motverka hemlöshet bland personer med långvarig hemlöshet, ofta i kombination med svår psykisk sjukdom eller skadligt bruk och beroende.
Bostad först vilar på idén att en egen bostad är en grundläggande mänsklig rättighet och att människor behöver ett tryggt boende för att kunna hantera övriga livsproblem.
-Modellen innebär att man arbetar med att erbjuda en egen bostad först, inte som slutmål, parallellt med andra stödinsatser, exempelvis behandling för psykisk sjukdom eller skadligt bruk och beroende, säger Sven-Gösta Pettersson, Socialnämndens ordförande i Piteå kommun.
- Vi har diskuterat frågan länge och nu vill vi bottna i den och utreda grundligt ur ett socialtjänstperspektiv, samtidigt som modellen bygger på att vi arbetar tillsammans med andra förvaltningar och bostadsbolag i kommunen.
Samverkan är nyckeln
Förutom samverkan med andra aktörer som arbetar med bostadsplanering och bostadsmarknad så krävs ökad samverkan mellan socialtjänst och hälso- och sjukvården genom tvärprofessionella team och dygnet runt bemanning.
-Med tanke på hur god evidens Bostad först har; studier visar att åtta av tio personer tar sig ur hemlösheten, kan modellen på sikt ge besparingar inom andra områden som psykiatri och akutsjukvård samt bidra till ökad hälsa och välbefinnande. Därför är modellen mycket intressant för oss som socialtjänst eftersom vi är en viktig aktör för att förebygga hemlöshet, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
Patientsäkerhetsberättelsen 2021
Under dagens sammanträde antog Socialnämnden också patientsäkerhetsberättelsen för 2021.
Förekomsten av trycksår kan ses som ett kvalitetsmått på den omvårdnad och det riskförebyggande arbete som ges/utförs och därför följs förekomsten av trycksår upp årligen. 2021 var förekomsten av trycksår 3 %. Det är en minskning sedan föregående år med 1 %.
-Även om vi alltid strävar efter noll så är det glädjande att vi minskat antalet och att vi ligger bättre till jämfört med genomsnittskommunen i landet där förekomsten av trycksår ligger på 5,8 %, säger Eva Börjesson Öman.
Patientsäkerhetsberättelsen lyfter också fram att uppmätta resultat kopplat till rutiner för basal hygien har förbättrats markant under pandemiåren.
-Det är tydligt att våra år med Covid har satt fokus på vikten av att följa gällande hygienrutiner och att det gett resultat, säger Eva Börjesson Öman.
Systematiskt kvalitetsarbete och tack till personalen
De brister som identifierats i patientsäkerhetsberättelsen ska åtgärdas av de verksamheter som ansvarar för det i enlighet med Socialnämndens ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete.
- Det finns områden där vi behöver bli bättre och dessa är viktiga att identifiera och åtgärda. Under året som gått har vi exempelvis arbetat fram en utbildningsstruktur för ny personal för att komma till rätta med identifierade brister inom dokumentation, säger Eva Börjesson Öman.
Som helhet bedömer Socialnämnden att den interna kontrollen för området hälso- och sjukvård i socialtjänsten är tillräcklig.
Sven-Gösta Pettersson och Eva Börjesson Öman är eniga i sitt tack till trötta medarbetare:
-Vi vill ge en eloge till socialtjänstens vård- och omsorgspersonal som kämpat och fortfarande kämpar mot ett envist coronavirus. Vi hoppas att det värsta snart ska vara över. Tack för att ni håller i och håller ut.
Ämnen
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!