Pressmeddelande -
Boksläpp om litteratursamtalets betydelse i undervisningen
Under onsdagskvällen var det boksläpp för gymnasieläraren Sara Viklunds och forskaren Ulrika Bergmarks bok, Literatursamtalets pedagogik. Boken bygger på erfarenheter från deras samarbete i aktionforskningsprojektet om litteratursamtal i undervisningen som genomförts på Strömbackaskolan i Piteå.
- Vi är otroligt glada att stå här idag med den färdiga boken. Genom den här boken vill vi berätta om litteraturens och läsandets betydelse för elevers lärande och utveckling, säger författarna Ulrika Bergmark och Sara Viklund.
Boken bygger på erfarenheter från ett gemensamt aktionsforskningsprojekt om litteratursamtal där 15 av Strömbackaskolans svenskalärare varit med. Utgångspunkten för projektet var elevers läsmotstånd, att skönlitteraturen tvingas konkurrera med andra medier och att eleverna är olika i fråga om läsintresse och förmåga. I boken medverkar också fem lärare med sina berättelser om litteratursamtalen.
Att mötas i texter ökar läsintresset
Huvudbudskapet från författarna är, lämna inte eleverna ensamma med texterna. Tidigare arbetssätt med att eleverna väljer en bok, läser på egen hand och lämnar in en recension har idag ersatts med att alla läser samma bok, även läraren. Varje vecka samtalar de i grupp om texten de läst under veckan som gått.
- Det händer något i samtalen när vi möts i texterna, speciellt om vi lärare inte läst boken innan. Då är vi på samma nivå som eleverna i boken och vi sitter inte med facit, säger Sara Viklund.
- I litteratursamtalet möjliggörs elevers lärande och utveckling på ett intellektuellt, socialt och personligt plan. Dels genom att diskutera texter och lära sig nya begrepp men även att uttrycka sig och formulera en egen åsikt och att lyssna in andras åsikter, säger Sara Viklund.
Vinster i samverkan mellan lärare och forskare
Litteratursamtalets pedagogik innebär mycket mer än en metod, det är ett förhållningssätt. Det handlar om att arbeta med litteratur tillsammans med elever och kollegor, utifrån synen att människor lär i samverkan med varandra. Boken visar hur litteraturundervisning kan utvecklas med hjälp av aktionsforskning och vilken kraft det ligger i att lärare och forskare samverkar för att utveckla undervisningen.
- Jag kan i min forskning se att lärarna har utvecklat både vetenskapliga och pedagogiska kunskaper som gör att de förstår sin undervisning bättre och att de också hittar sätt att utveckla den, säger Ulrika Bergmark.
Utdrag från boken, citat Sara Viklund:
"Inga telefoner som pockar på uppmärksamhet och suger närvaron ur ett rum, inga datorskärmar att gömma sig bakom. Det är bara unga människor som samtalar med varandra, här och nu, om en text de läst. Kanske behöver vi detta extra mycket i dagens digitaliserade samhälle."
Kontaktpersoner:
Ulrika Bergmark, forskare utbildningsförvaltningen Piteå kommun
ulrika.bergmark@pitea.se
Sara Viklund, gymnasielärare, Piteå kommun
sara.viklund@pitea.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!