Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Barn och unga i fokus på Socialnämndens sammanträde

Under dagens sammanträde följde Socialnämnden upp hur riktlinjerna för barnkonventionen tillämpats av förvaltningen under året. Nämnden godkände också yttrande om rekommendation att anta Norrbus – en reviderad överenskommelse mellan Norrbottens kommuner och Region Norrbotten om samverkan i stödet till barn och unga.

Enligt socialnämndens riktlinjer för socialtjänstens tillämpning av barnkonventionen ska alla beslut som rör barn föregås av en barnkonsekvensanalys (BKA). Årets uppföljning visar att socialförvaltningen kan bli bättre på att genomföra BKA. Förvaltningen har identifierat fem förbättringsområden och föreslår att fokus läggs på två områden under nästa år. Nämnden beslutade enligt förvaltningens förslag:

  • Avsätta resurs till att påminna följa upp att barnkonsekvensanalys gjorts i samband med att ärendena tas upp.
  • Workshop/kompetensutveckling för chefer på avdelningsnivå.
    Förslagsvis göra en barnkonsekvensanalys på befintliga mål och sedan formulera/konkretisera/dokumentera hur målen ska påverka barns livssituation positivt.

-För oss är det viktigt att lyfta in barnperspektivet i alla beslut. Barnkonventionen är lag och därför har vi valt att en barnkonsekvensanalys ska genomföras i alla beslut som påverkar barn. Sedan kan det finnas olika skäl till att det missats, därför vill vi förtydliga hur viktigt arbetet är och arbeta med kompetenshöjning, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Piteå kommun.

Norrbus

Samtliga kommuner i länet har tillsammans med Region Norrbotten en överenskommelse om att samverka kring barn och unga upp till 20 år som behöver stöd. Överenskommelsen kallas Norrbus och har funnits sedan 2008. Fokus är på den enskilde individen och samverkan mellan skola, socialtjänst, primärvård och barn- och ungdomspsykiatri är det centrala, både i ett tidigt skede och när det finns omfattande behov av stöd. På mötet, som initieras av någon av aktörerna, deltar barnet/den unge och dess vårdnadshavare för att göra en samordnad individuell planering (SIP).

-Det här är en viktig samverkansform med syfte att tillsammans hjälpa den enskilde innan problemen vuxit sig för stora. Redan idag har vi en fungerande styr- och arbetsgrupp för Norrbus. Där för vi kontinuerlig dialog, har kunskaps- och erfarenhetsutbyte samt gemensamma utbildningssatsningar. Detta har varit framgångsrikt i samverkan generellt och på individnivå, säger Sofie Isaksson, enhetschef Stöd till barn och familj, Piteå kommun.

Socialnämnden beslutade under dagens sammanträde att godkänna yttrande om rekommendation att anta Norrbus – reviderad överenskommelse mellan kommunerna och Region Norrbotten. Formellt beslut om den nya överenskommelsen fattas av Kommunfullmäktige i februari.

Budgetuppföljning

Budgetavvikelsen till och med oktober månad är -35,4 mkr. Helårsprognosen är något förbättrad till -45,5 mkr. Många vård- och omsorgsverksamheter har fortsatt höga kostnader för personal och IFO har höga kostnader för placeringar både avseende barn och vuxenmissbruk. Merkostnader för sommaren uppgår till ca 21,8 mkr vilket är en ökning med ca 1 mkr jämfört med 2023. Arbetet med bemanningsekonomi och schemaläggning fortsätter.

Socialnämnden godkände budgetuppföljningen.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Sven-Gösta Pettersson

Sven-Gösta Pettersson

Ordförande i socialnämnden (S) Piteå kommun 0911-69 65 59 alt. 070-390 19 90 pitea.se socialnämnden
Eva  Börjesson Öman

Eva Börjesson Öman

Socialchef Piteå kommun 0911-69 64 47 omsorg och stöd pitea.se