Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Bättre planering ger mer tid för individuell omsorg

På flera äldreboenden i Piteå kommun har man implementerat och börjat arbeta efter en ny modell för att planera vården, ”Praktisk professionell planering i vård och omsorg”, PPP. Genom bättre struktur för vad som ska göras och av vem när det gäller rutinarbete ges mer tid till bemötande av omsorgstagarna. – Genom att personalen redan i början av arbetsdagen vet vilka fasta sysslor som är deras ansvar får de större möjlighet att planera och frigöra tid för omsorgstagarna vid våra boenden, berättar Anna Forssell, boendechef på Roknäsgården i Piteå.

Tidigare har det varit svårt att veta om rutinarbeten har varit utförda och av vem och dessutom har arbetsbördan ibland blivit stor hos personal som tagit stort ansvar. Med PPP-modellen som stöd får verksamheten en bättre struktur som ger medarbetarna större möjlighet att planera dagen. Det i sin tur leder till bättre underlag för uppföljning av genomförandeplaner, mindre stress och tid för bättre individuellt bemötande.

Ett individuellt anpassat bemötande fungerar bättre än medicinering och därför leder modellen även till en högre kvalitet för omsorgstagarna och deras anhöriga. PPP är ett framgångsrikt hjälpmedel för chefer som vill förändra och förbättra.

  • - Undersköterskorna tar fram individuella underlag för hur varje person bör bemötas utifrån den typ av demenssjukdom de har. Det gör att omsorgstagarna får en tryggare vardag och våra medarbetare kan ge ett mer professionellt men ändå individuellt och personligt bemötande. Cheferna i sin tur får större möjlighet till delaktighet och insyn i omsorgstagarnas situation och blir ett bättre stöd för sina medarbetare, sammanfattar Anna.

Under hösten har Socialtjänstens äldreomsorg bjudit in anställda till en utbildning i PPP med föreläsaren Ola Polmé som skrivit boken Praktisk professionell planering tillsammans med Helena Hedman. Ola Polmé är sjuksköterska och fd enhetschef med många års erfarenhet av vård och omsorg. Idag arbetar han med utveckling av demensvård och har skrivit flera böcker inom ämnet.

Anna Forssell arbetade tidigare på ett boende i Skellefteå och började där använda denna modell på sin arbetsplats. En modell som hon sedan arbetat vidare med i Piteå.

För mer information kontakta

Anna Forssell, boendechef Roknäsgården

070-251 40 53

Karin Olofsson, verksamhetsområdeschef

070-676 13 34

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se