Gå direkt till innehåll
Arenorna finslipas inför SM-veckan i Piteå

Pressmeddelande -

Arenorna finslipas inför SM-veckan i Piteå

SM-veckan i den nordligaste värdstaden av alla, Piteå, kryper allt närmare. Det är nu mindre än tre månader kvar till tävlingsstart för SM-veckan, 27-31 januari. I det läget borde väl SM-generalen Per Lenndin känna viss oro för att inte ha full koll på läget, men så är inte alls fallet.

  • Det rullar på riktigt bra. Det känns ganska tryggt och det enda jag önskar nu är att kylan och snön kommer så att vi kan dra igång konstsnöaggregaten i Lindbäcksstadion, säger Lenndin och utstrålar ett upphöjt lugn.

54-årige Lenndin är projektledare för SM-veckan, populärt kallad SM-general. För egen del har han en ganska blygsam idrottsbakgrund.

  • Högdalens Slalomklubb på 70-talet. Ja, på den nivån är det, säger han med ett skratt.

Men du är en flitig motionär som springer, åker längdskidor och slalom med mer?

  • Jag älskar idrott, och försöker hålla igång kroppen så gott det går, säger han.

SM-veckan är det största evenemang som Lenndin varit ansvarig för, och han tycker att det är en spännande och kul utmaning.

  • Det är fantastiskt roligt, och jag gläds över det positiva bemötande jag får från alla håll och kanter. Folket tycker att det är ett härligt initiativ vi tagit med att arrangera SM-veckan, och att det är spännande att den kommit hit till Piteå.

Idrottsfesten i slutet på januari är en mångmiljonsatsning, där Piteå kommun går in med drygt 4 miljoner i evenemanget som totalt omsätter närmare 6 miljoner kronor. Det finns dock stora vinster att kamma hem, för stadens näringsidkare, och inte minst för idrotten om försäljningen av de mössor som gäller som entré till alla SM-tävlingar blir lyckosam.

  • Vårt mål är att sälja 10000 mössor och det betyder att 2 miljoner kronor tillfaller idrotten, säger Per Lenndin.

I dagsläget 16 idrotter är klara för deltagande i SM-veckan.

  • Bågskytte kan också tillkomma, men det är osäkert.

Hur är då läget i SM-förberedelserna när mindre än tre månader återstår till starten av SM-veckan i Piteå 27 – 31 januari 2016?

  • Det känns bra. SVT, Sveriges Television, var här och gjorde sin rek häromveckan och då fick vi bekräftat att arenorna funkar, och att vi har fiber som krävs för att skicka ut sändningarna. Ett nytt grepp från SVT:s sida, istället för speciella OB-bussar, är att det sändningstekniska sköts i ett enda kontrollrum i Norrmalmia som producerar ljud och bild.

Låter elegant. Vad jobbar ni med i projektledningen med just nu?

  • Vi har skickat ut lokala avtal så att alla är överens om vem som sköter vad. Det är 16 arrangörer som ska samverka, och det är en utmaning i sig. Kortfattat så är det en lokal arrangör, och förbunden i de olika idrotterna som sköter SM-tävlingarna.

Vilket arbete pågår nu från idrotternas sida?

  • De jobbar med att organisera upp sig, och skicka ut inbjudan och information om tävlingarna. Boendefrågorna hanteras och det ska planeras hur de olika arenorna ska se ut. De ska layoutas på ett sätt som ser bra ut på TV. En viktig del i planeringen är också att idrotterna ska kunna samsas på ett bra sätt. På Lindbäcksstadion är det fem idrotter som ska avgöras, och på Norrmalmia ska tre idrotter samverka i samma lokaler.

Vad är det största problemet just nu?

  • Det är egentligen att få ihop programmet. Vi har exempelvis korta dagar med dagsljus. Därför har vi på sistone mätt ljuset på eftermiddagarna på Lindbäcksstadion, så att SVT exakt kan planera hur länge de kan köra sändningarna. Vi är ju de nordligaste värdstaden hittills, och det för också med sig de kortaste dagarna hittills. Klockan 15 går solen ner, och längre än så kan vi inte tävla på Lindbäcksstadion.

Hur mycket TV blir det från SM-veckan i Piteå?

  • Totalt handlar det om 60 timmar TV från Piteå. Som jag förstått handlar det om Vinterstudion, lördag – söndag, med direktsändningar och utöver det Sportnytt och SVT Play från och med onsdag.

Hur är boendesituationen inför SM - var ska alla bo?

  • Vi marknadsför Piteå Havsbad som en SM-by och hoppas att många kommer att bo där för att i gemenskap skapa en idrottsträffpunkt. Lite av en OS-by, säger Per Lenndin.

Allt är dock inte enkelt i förberedelserna för den stora idrottsfesten i Piteå. Det konstaterar både SM-generalen Per Lenndin och Kent Eriksson, som är arenaansvarig på LF Arena där SM-tävlingarna i stadioncross för skotrar, och curling-SM ska avgöras.

  • Det är speciella arrangemang som blir en tuff utmaning för oss. Men självklart är det både inspirerande och spännande, tycker Kent Eriksson leende. Curlingspelet här i ishallen är något helt nytt för mig och övriga manskapet här på LF Arena. Först och främst så måste en curlingbana vara fruktansvärt jämn. De sex banor man spelar på ska hålla en exakt nivå och den ytan måste vi grundlägga, innan specialisterna på att bygga curlingbanor kommer hit och gör sitt jobb.
  • När de ansvariga för tävlingen sedan berättade att de behöver fyra dygn av arbete dygnet runt för att få till ett perfekt underlag för curlingtävlingarna så var det naturligtvis en stor överraskning för mig. När curling-SM sedan är avslutat så gäller det för oss att fort som tusan hyvla bort den is som byggts på, för då vill ju ishockeyfolket in och spela matcher igen, och det är också ett krävande arbete. Vår stora utmaning är alltså att skapa en någorlunda jämn bana innan curlingorganisationen tar vid, och sedan rasande snabbt få bort isen, sammanfattar Kent Eriksson.

För att klara av finslipningen av banorna, som är ett precisionsarbete av rang, kommer Leif Öhman från Jönköping, som gjort curling-is vid två OS upp till Piteå med sitt team och jobbar i LF Arena. Det är ett gigantiskt precisionsarbete, där det gäller att göra isen så jämn som möjligt, och avslutningsvis även försiktigt spraya ett islager för att skapa den ”småknottriga” is som curlarna vill ha.

Stadioncrossen, som kan locka uppemot 5000 åskådare till LF Arena kräver också extraordinära åtgärder arrangörsmässigt.

  • Det är ju en alldeles ny konstgräsmatta här på LF och många som spelar fotboll är rädda att arenan kommer att köras sönder när skotrarna gasar för fullt. Men vi har fått klara tecken på att vi kan lägga en rejäl snöbädd uppe på konstgräsmattan, så att den klarar sig. Det hela bygger dock på att vi får rejält med kyla och snö i god tid innan SM-tävlingarna, berättar Kent Eriksson.

För att klara skapa en stadig grund för stadioncrossen kommer snökanoner att placeras ut i god tid på LF Arena, och stå där och spruta konstsnö.

  • Men det förutsätter givetvis att kylan kommer. För att skydda konstgräsmattan på de ställen där skotrarna gasar på som mest kan det också bli aktuellt att lägga skivor i botten under snöbädden, säger SM-generalen Per Lenndin.

Skotercrossen planerade först att köra på Havsbadet men på grund av de korta dagarna krävdes belysning till lördagens TV-sändningar, och då flyttades tävlingen till LF Arena.

  • Det kommer att bli bra. LF är en fin arena mitt i stan och det bäddar för storpublik, tror Per Lenndin.

Reklamen hamrar in budskapet om Piteås SM-vecka som en Mästerlig folkfest och mycket talar för den ambitionen slår in.

  • Jag tycker det känns riktigt bra. Bara kyla och snö nu kommer snart. Det är ingen panik ännu, men för länge får snön inte dröja, avslutar SM-generalen.

För ytterligare information, kontakta:

Per Lenndin, projektledare SM-veckan
0911-69 62 49
Per.lenndin@pitea.se

Text och foto: Håkan Svensson

Bildtext:

LF Arena står i fokus även under vinterns SM-vecka i Piteå. Där avgörs publikfesten Stadioncross på snöskoter, samt SM i curling i ishallen. Två evenemang som kräver extraordinära åtgärder på arenan konstaterar SM-generalen Per Lenndin (till vänster) och arenaansvarige Kent Eriksson

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se