Gå direkt till innehåll
Foto: Gettty Images
Foto: Gettty Images

Pressmeddelande -

Anton Li Nilsson tar plats i Piteå kommuns politiska ledning

Vid måndagens kommunstyrelsemöte fattades beslutet att centerpartiets Anton Li Nilsson tillfälligt ersätter Majvor Sjölund som andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Vid mötet beslutades också om medel för det fortsatta arbetet med Norrbotniabanan, som bland annat ska användas för att fördjupa och utveckla kommunens förberedande arbete i och med att Trafikverket snart går in i en mer konkret fas i bygget.

Dagens beslut i kommunstyrelsen innebär att Anton Li Nilsson (C) tar plats i kommunstyrelsen som andre vice ordförande. Han får därmed en central roll i kommunens politiska ledning, tillsammans med de båda socialdemokratiska kommunalråden - Patric Lundström, KS ordförande och Kata Nilsson, KS vice ordförande. Anton ersätter Majvor Sjölund under hennes sjukdomstid.

- Vi tänker på Majvor och hennes familj, men behöver fatta detta beslut för att styrningen av kommunen ska fungera. Det betyder att Anton behöver få mer tid för att vara med och forma besluten framåt, säger Kata Nilsson.

Ökad takt i planeringsarbetet för Norrbotniabanan

Norrbotniabanan kommer att innebära stora förändringar och medföra omfattande infrastruktur- och byggprojekt för Piteå under ett antal år framåt. I Norrbotten och Västerbotten planeras nu för investeringar på drygt 1.000 miljarder. Det är siffror som tydligt visar på regionens utvecklingsmöjligheter och växtkraft.

För att få ett bra kunskapsunderlag, både för internt arbete och för samverkan med Trafikverket, har Piteå kommun ökat tempot i planeringsarbetet. Vid dagens KS-sammanträde fattades beslutet om att bevilja 4,5 mkr för detta arbete.

Prioriterat under 2023 är en trafikstrategi för Piteå kommun, eftersom Norrbotniabanan kommer att påverka kommunens trafikflöden. Strategin ska beskriva hur trafiksystemet kan utformas för att stötta samhällsutvecklingen i riktning mot kommunens mål. Den färdiga trafikstrategin ska ingå i kommunens översiktsplan.

Vidare har en godsstrategiutredning upphandlats tillsammans med Piteå Hamn. Den ska se över behovet av en godsterminal på Haraholmen, med fokus på effektiva transportkedjor för företag inom och utanför Piteå kommun.

- Det är viktigt att vi jobbat brett i våra förberedelser. De stora investeringarna i regionen ökar behoven både av snabb och effektiv arbetspendling och tillgång till effektiva och klimatvänliga godstransporter, säger Patric Lundström.

Sedan tidigare är arbetet med ett planprogram för Sörfjärden och en fördjupad översiktsplan för Norrfjärden påbörjade, båda är direkt kopplade till bygget av Norrbotniabanan.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Patric Lundström

Patric Lundström

Kommunalråd Piteå kommun (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen
Kata Nilsson

Kata Nilsson

Kommunalråd, v-ordf. kommunstyrelsen (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen