Gå direkt till innehåll
Strömbackaskolans skoltidning Åssit utsedd till Årets skoltidsskrift. Foto: Anette Persson
Strömbackaskolans skoltidning Åssit utsedd till Årets skoltidsskrift. Foto: Anette Persson

Pressmeddelande -

Åssit - vann igen!

Vårens nummer av Strömbackas skoltidning ÅSSIT har utsetts till Årets Skoltidskrift 2023. Priset delades ut av Sveriges Tidskrifter i samband med Tidskriftsdagen på Cirkus i Stockholm 25 oktober. Två av eleverna från redaktionen tog emot priset på plats.

Åssit produceras av eleverna på Estetik och media årskurs tre i kursen Grafisk kommunikation och ledorden för just den här upplagan var rebelliskt, normbrytande och engagemang, och hade en kraftfull, punkig formgivning. Juryns motivering löd:

”Vinnaren har visat på höga ambitioner och en nyfikenhet på skolvärlden och världen omkring. Med ett imponerande formspråk och modiga ämnesval levererar denna tidskrift journalistik på en hög nivå. Namnet må betyda ingenting men här hittar vi ett rikt innehåll. Vinnaren är Åssit!”

Sara Kåhrström, lärare på Estetik och media:
- Det är så kul och verkligen välförtjänt att de vunnit! Eleverna ville att deras nummer skulle stå ut från mängden, och det har de verkligen lyckats med. De bestämde sig för ledorden rebelliskt, normbrytande och engagemang och det genomsyrar hela tidningen, både innehållet och formgivningen, som är kraftfull, punkig och färgstark.
Att vi gör en tryckt tidning som slutprojekt i Grafisk kommunikation under tredje året på Estetmedia funkar så bra, det blir verkligen på riktigt och de får nytta av allt de lärt sig, både tekniskt och formmässigt. Som lärare är det roligt att se hur de tar ansvar och driver arbetet framåt och man själv kan ta ett kliv tillbaka, säger Sara.

Tea Baas, medieelev som gick ut i våras och tidningens chefredaktör:
- Att vi vann visar att vår vision med ett normbrytande och rebelliskt tema med en punkig layout står ut, väcker tankar och lockar till läsning. Vi är så stolta och glada!

ÅSSIT har nominerats tre gånger tidigare, och vann också 2019. 2010 nominerades tidningen till Lilla Journalistpriset, som arrangerades av Dagens Nyheter och Expressen och fick då Juryns specialpris. Felicia Björklund och Paulina Sernhov, två av eleverna som varit med och producerat tidningen var på plats och fick ta emot priset på scenen.

- Jag tycker det är extra kul att vi vann i år eftersom vårt tema ”normbrytande” är ett väldigt starkt och viktigt ämne som verkligen borde belysas mer, då jag tror att det kan inspirera många unga till att våga vara sig själv och göra det man brinner för, säger Paulina Sernhov.

Priset ges till en tidskrift som:

• På bästa sätt inspirerat och informerat sina läsare med ett genomtänkt och välformulerat innehåll.
• Har ett självständigt, relevant och träffande redaktionellt innehåll.
• Har en bildhantering och en layout som är anpassad till formatet och plattformen, men uppfinningsrikedom och att hitta bild och illustrationsmaterial som arbetar i samklang med det textmässiga innehållet är än viktigare.

Alla tryckta nummer av ÅSSIT finns på Strömbackas hemsida.
Länk till den tidning som blev utsedd till Årets skoltidskrift.


Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Relaterat innehåll