Gå direkt till innehåll
Luleås bidrag - ett av fyra mäktiga snöskulpturer tar form på anrika Rådhustorget i Piteå.  Foto: Ulric Flood
Luleås bidrag - ett av fyra mäktiga snöskulpturer tar form på anrika Rådhustorget i Piteå. Foto: Ulric Flood

Nyhet -

Snöskulpturerna på Rådhustorget tar form

Det är en grå och kylig dag i Piteå men stämningen är god. Veckans snöskulpturresidens är i full gång på Rådhustorget och konstnärerna har arbetat sedan klockan åtta på morgonen varje dag under veckan. Varje kub som fylldes med 3x3x3 meter snö har börjat formas till olika konstverk.

Konstnärerna är från Göteborg, Borås, Piteå och Luleå och utgörs av fyra team. Mycket människor rör sig kring Rådhustorget och tittar på när konstnärerna arbetar. Många går även fram och frågar konstnärerna hur det går och vad verken föreställer.

Jonas Bentzer är från Göteborg och assisteras av Sara Nielsen Bonde. Deras snökub har klyfts på mitten och de har karvat ut insidan så att man kan sitta i konstverket som kommer att bli en husvagn.

- Varje dag har varit hälften arbete och hälften samtal med förbipasserande, det är många som intresserat sig i projektet, säger han.

Elisabeth "Bettan" Berglund har varit förbi Rådhustorget varje dag och följt skapandet. Hon bor nära torget och tycker att det är trevligt med ett evenemang mitt i staden. Dagen innan jag möter henne har hon köpt fyra godispåsar till varje konstnärsteam för att visa sin uppskattning.

- När jag såg den där husvagnen blev jag sugen på att sätta mig där inne och äta godis. Men sen tänkte jag att det hade såklart varit mysigt att sätta sig där inne och kramas och pussas också, berättar hon och vi skrattar.

Kerstin Dahl Norén använder hela kroppen när hon arbetar. Hon är från Borås och arbetar vanligtvis med sten som material. Hon ligger uppe på snökuben och slipar ned sidorna i snön för att skapa ett mjukare uttryck. Hon förklarar att hon ville få fram en böljande känsla med snön.

- Folk har fått massa olika associationer. Det ser lite ut som rullar så det kan var som tygrullar, en rulltårta eller nästan som ett böljande norrsken.

Hårt arbete och tufft tidsschema
Jan-Erik Falk hjälper till och assisterar med snöexpertis under veckan, han har vunnit ett OS-guld i snöskulptur. I de sammanhangen har man ofta tre dagar på sig att arbeta, konstnärerna i Piteå har fem dagar på sig. Nu är det dag fyra och jag undrar om han tror att konstnärerna kommer att hinna i tid?

- Nu börjar det dra ihop sig, det är mycket som händer nu, men de har hela dagen idag och imorgon till klockan 18 på sig, så det hinner med, säger Jan-Erik medan han sågar bort ett snöblock från en av skulpturerna.

Linn Lindström och Maria Gordana Belić samarbetar och representerar Luleå i snöskulpturresidenset. Det är många som är fascinerade av början på deras skulptur som bland annat innehåller ögon som sticker upp på toppen av verket. Jag frågar om utvecklingen har gått i enlighet med deras planer och de berättar att det inte blivit exakt som de har tänkt sig utan att de har fått anpassa sin ursprungliga idé utifrån tiden de har. Teamet är ändå på gott humör och berättar att hela upplevelsen är härlig med den goda stämningen bland konstnärerna och publiken.

Det är första gången samtliga konstnärer arbetar med snö, det är ett tungt jobb och fysiskt krävande, vilket de kan enas i. Josefin Jonsson sitter inne på Kaleido och tar en välbehövlig kaffepaus från det hårda arbetet. Jonsson representerar Piteå och assisteras av sin partner Emil Eklund. Hon berättar att arbetet med snö har varit nytt och roligt men att man måste vara beredd på det fysiska arbetet

- I början kände jag att det var lite överväldigande och att det inte gick lika fort som jag hade föreställt mig. Men det är ett så lättjobbat material, så när man har lagt grunden är det lätt att skulptera, berättar hon.

Många åskådare går runt och filmar evenemanget på sina mobiler och kameror. Kerstin Hofgren har filmat hela veckan för eget bruk och lägger ut på sin Youtube-kanal där hon visar livet i Piteå. Hon är intresserad av konst och imponeras av konstnärernas hårda arbete. Hon och många andra ser fram emot morgondagens invigning. Det är ett evenemang i Piteås kärna som engagerar alla invånare, inte bara kulturintresserade, som skapar gemenskap under en tid då man har få saker att samlas kring.

Invigningen kommer ske livesändas digitalt fredagen 19:e februari klockan 18 (länk nedan).

Fakta
Air 4x400 år är ett samarbete mellan fyra svenska städer som firar 400 år 2021 - Piteå, Luleå, Borås och Göteborg. Fyra konstnärliga utbyten (residens) ska genomföras och till varje residens deltar olika konstnärer en från vardera stad.

Gemensamt är att en konstnär från varje ort närvarar på plats och bidrar med sin erfarenhet och kunskap till residenset på platsen. Varje stad lyfter ett tema eller ett material som knyter an till stadens historia. Det gemensamma är att de har en yta motsvarande 3x3x3 meter på sig för sitt verk. Invånarna i städerna bjuds in att följa processen på plats.

Text
Maria Nåtoft

Fotograf 
Ulric Flood - Såga, Luleå och Josefin
Hanna Isaksson - Gbg och Borås

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Per Lenndin

Per Lenndin

Kultur, park och fritid, Piteå kommun 0911-69 62 49 pitea.se sm-veckan 2022 Piteå 400 år

Relaterat innehåll

Amanda Mendiant har förberett sig väl inför residenset i Göteborg.   Foto: Stefan Larsson

Amanda Mendiant skapar i regn vid konstnärligt utbyte mellan jubileumsstäder

På måndag startar den andra delen i ett konstnärligt utbyte mellan 400-årsjubilerande Piteå, Luleå, Borås och Göteborg. Fyra konstnärer, en från vardera stad, ska göra sin tolkning utifrån ett givet tema. Nu är Göteborg värdstad och temat är regn. Piteås representant Amanda Mendiant är väl förberedd för sitt uppdrag, som till stor del handlar om att utforska mötet mellan skapandet och regn.

Mångsysslaren Ulrika Weinz medverkar i Air 4x400 år i Luleå.       Foto: Jonas Palo

Ulrika Weinz – Piteås representant när jubilerande Luleå ska tolkas

På måndag drar AiR 4x400 år igång i Luleå. Under fem dagar ska fyra konstnärer arbeta sida vid sida med sina tolkningar av Luleå som fyller 400 år. Konstnärerna får fem dagar och varsin kub i stål med måtten 2,5x2,5x2,5 meter innan verken ska stå klara på Storgatan i centrala Luleå.