Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Piteås vänort Kandalaksha firar 500 år

I år firar Kandalaksha som stad 500 år. En officiell delegation från Piteå kommun reser i månadsskiftet juni/juli till Kandalaksha för att delta i jubileumsfirandet.

-Vänortsarbeten kom till efter andra världskriget och grundtanken är att bidra till att skapa fred och kulturell förståelse mellan folk och länder världen över, säger Göran Dahlén, internationell samordnare, Piteå kommun.

Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande, Ylva Sundkvist, kommunchef, Brith Fäldt, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden och Göran Dahlén, internationell samordnare, är de personer som representerar Piteå kommun i Kandalaksha 1-2 juli i år.

- Vänortssamarbetet Piteå-Kandalaksha har engagerat många pitebor genom åren och jag känner att Piteå har bidragit till Kandalakshas utveckling på ett positivt sätt. Tillsammans har vi jobbat med välfärds- och samhällsbyggnadsfrågor och inte minst ett kultur- och demokratiarbete som har berikat båda kommunerna, säger Helena Stenberg.

30 år av vänortsutbyte
I Piteå finns, tack vare den officiella överenskommelsen mellan Piteå och Kandalaksha som vänorter, en mycket aktiv vänortsförening som främjar samarbeten, möten och vänskaper mellan medborgare på respektive ort.

Förra året firades 30 år av vänortsutbyte med fest i Folkets hus, Munksund. Arrangör var Piteå kommun och Kulturföreningen Piteå-Kandalaksja. Ordförande i föreningen heter Lars Berglund och han har hunnit besöka vänorten ett 70-tal gånger sedan han först började resa till Kandalaksha 1992.

-När jag började engagera mig för 25 år var det genom ett utbyte av elever och lärare från Norrfjärdens centralskola. Under årens lopp har jag inspirerats av Annie Perssons oförtröttliga vilja att åstadkomma ett bra och fruktbärande samarbete mellan våra städer. Hon grundade biståndsföreningen Kandalakshas vänner. Själv var jag engagerad i föreningen Sällskapet Sverige – Ryssland. Den lades ner 2006 och då bildades Kulturföreningen Piteå-Kandalaksja, berättar Lars Berglund.

Människa till människa
I början arbetade Lars som lärare och han har varit med och drivit många skolprojekt genom åren. Genom Lärarförbundet samarbetade han också fackligt med lärarorganisationen i Kandalaksha. Idag är det främst utbyte mellan kulturaktörer som föreningen arbetar med.

-Arbetet med vår vänort har betytt mycket för mig – att se elever utvecklas och få en känsla av att skapa fred mellan våra länder. Särskilt idag när relationerna mellan EU och Ryssland är frostiga är det extra viktigt att känna vänskapen Sverige – Ryssland, människa till människa i våra städer, säger Lars.

Till Kandalakshas 500 års jubileum är Lars inbjuden i sin egenskap av ordförande i vänortsföreningen. Han reser tillsammans med Piteå kommuns officiella delegation.

Ämnen

Regioner