Nyhet -
Piteå stöttar kommuner i jämställdhetsintegrering
Piteå kommun är en av sex kommuner i landet som agerat pilot i ett projekt som handlar om jämställdhetsintegrering. Nu har Piteå rollen som mentor och bollplank för Luleå, Boden, Skellefteå, när projektet utvidgas med ytterligare 15 kommuner. Idag – på internationella kvinnodagen – hölls en första träff för erfarenhetsutbyte i Piteå.
Jämställdhetsintegrering innebär att jämställdhet finns med som ett perspektiv i en verksamhet – från planering och beslut till genomförande och uppföljning. I projektet Modellkommuner delar kommunerna erfarenheter och jämför arbetssätt med varandra. Utöver erfarenhetsutbyte är syftet med projektet att inspirera fler att komma igång och att skapa en struktur för ömsesidigt lärande som bidrar till hållbar jämställdhet. I slutänden handlar det om att säkerställa likvärdig service till invånarna – oavsett kön.
Det är SKL, Sveriges kommuner och landsting, som startade projektet 2015. Under de första åren har de tillsammans med de sex kommunerna utvecklat ett systematiskt arbetssätt för hur vi kan lära av varandra kring förbättringsarbete och integrering av jämställdhetsperspektivet i verksamheterna.
- Vi har också identifierat det vi behöver jobba med i Piteå, bland annat bättre uppföljning. Vi behöver tydligare visa det vi gör inom jämställdhet så att det syns i exempelvis delårsrapport och årsredovisning. På senaste kommunstyrelsemötet klubbades hur vi ska jobba med detta i våra styrsystem, så vi är en bit på väg, säger Helena Stenberg, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.
Piteå agerar mentor och bollplank
Under 2017 tas ytterligare 15 kommuner in i projektet. Modellkommunerna fungerar nu som mentorer och bollplank åt de nya kommuner. För Piteås del handlar det om att dela med sig av sina erfarenheter till nyckelpersoner från Luleå, Boden och Skellefteå. Under dagens träff gavs stort utrymme för att diskutera och starta arbetet med att identifiera den egna kommunens behov.
- Vi har jobbat en hel del med detta tidigare, men det är uppenbart att vi alla har att lära av varandra. Sen blir det enklare att ha ett fortsatt utbyte när vi lärt känna varandra och fått en inblick i varandras situation, säger Mats Berg, kommunchef, Bodens kommun.
En arbetsmodell i åtta steg
Den modell som pilotkommunerna och SKL jobbat fram har åtta steg. Arbetet i hemkommunen varvas med benchmarking – en metod för att systematiskt lära av goda exempel. I modellen finns mallar, checklistor och annat material som underlättar arbetet.
Benchmarking baseras på idén att noga jämföra sina egna arbetssätt och processer med en annan organisation för att hitta möjliga förbättringar. Lärandet tas tillvara i respektive organisation genom att förbättringsarbeten implementeras, sprids och följs upp på hemmaplan.
- Jämställdhet är tyvärr en fråga som lätt knuffas åt sidan av annat, men projektet ger oss mer struktur i arbetet, konstaterar Mats Bergh.
- Det är viktigt att vårt arbete inte stannar vid styrning och ledning, utan måste ut hela vägen till verksamheterna. Man ska kunna känna sig säker på att man ska få ett likvärdigt bemötande i alla Piteå kommuns verksamsamheter. Det är målet, säger Helena Stenberg.