Gå direkt till innehåll
1 oktober förändras hastighetsgränserna i Öjebyn.         Foto: Maria Fäldt
1 oktober förändras hastighetsgränserna i Öjebyn. Foto: Maria Fäldt

Nyhet -

Öjebyn får nya hastighetsgränser

Piteå kommun utökar området för nya hastighetsgränser. Från och med 1 oktober ändras hastighetsgränserna i Öjebyn. Hastighetsgränserna 40 och 60 km/h ersätter de tidigare hastighetsgränserna 50 och 70 km/h.

Arbetet med de nya hastighetsgränserna är en del i en långsiktig strategi för att anpassa hastighetsgränserna till gaturummet trafiksäkerhetsstandard. Ambitionen är att få fram en väl avvägd hastighet så att kommunens gator ska bli tryggare och säkrare både för oskyddade trafikanter och fordonstrafikanter.

Hastigheten har en stor direkt inverkan på trafiksäkerheten och vilka skadeföljder som en oskyddad trafikant får vid en kollision med ett fordon är direkt kopplat till fordonens hastighet. En sänkt hastighetsgräns ger även andra positiva följdeffekter, som minskat buller och ett trivsammare och attraktivare gaturum.

- Det är positivt att hastighetsarbetet fortskrider och i år har kommunen valt att Öjebyn ska få nya hastighetsgränser. 1 oktober är det områdena centrala Öjebyn, Kullen, Storstrand, Ön, Holmen, Heden och Framnäs som får nya hastighetsgränser. Nästa år planeras hastighetsförändringsarbetet utföras i Norrfjärden och Rosvik, säger Rebecca Granström, enhetschef samhällsbyggnad.

Ämnen

Kategorier

Regioner