Gå direkt till innehåll
Lokala insatser i Piteå bidrar till rättvisare villkor hos producenter.        Foto: Fairtrade Sverige
Lokala insatser i Piteå bidrar till rättvisare villkor hos producenter. Foto: Fairtrade Sverige

Nyhet -

Nytt stipendium ska uppmuntra till rättvis handel

Nu inrättas ett helt nytt stipendium, med ambitionen att skapa engagemang för rättvis handel. Fairtrade City Piteå Stipendium delas för första gången ut i samband med Piteå Business Week i februari 2022. Har du engagerat dig, ditt företag, förening eller organisation i Fairtrade under 2021, lämna in din ansökan senast 17 december.

Stipendiet är initierat av Piteå kommuns näringslivsavdelning och styrgruppen för Fairtrade City Piteå. Syftet är att uppmärksamma engagemang i Fairtrade och rättvis handel.

- Med stipendiet vill vi uppmuntra till engagemang kring rättvis handel. Samtidigt vill vi sprida kunskap om hur man som konsument kan göra skillnad för producenter i länder med utbredd fattigdom, säger Stina Eriksson, näringslivsutvecklare och samordnare för Fairtrade City Piteå.

Stipendiet är på 15 000 kronor och vänder sig till personer, företag, föreningar, organisationer och andra som bidragit till att stärka Fairtrade City Piteå. Ansökan sker via en e-tjänst och sista datum för att söka årets stipendium är 17 december 2021.

- Stipendiet är nytt för i år och vi hoppas på många ansökningar. Vi vet att många gör bra saker för Fairtrade och för rättvis handel, så det här är ett sätt att synliggöra och uppmärksamma deras fina insats. Vi vill såklart inspirera fler att engagera sig och - när det är möjligt – att välja rättvisemärkta produkter.

Registrera ditt engagemang via e-tjänst
Piteå kommun har varit en Fairtrade City sedan 2009. Det är en diplomering för kommuner som är engagerade i etisk konsumtion. Styrgruppen för Fairtrade City Piteå betonar vikten av ett utbud av etiskt märkta produkter i butik, på arbetsplatser, i organisationer och föreningar.

För att öka kännedom om produktutbudet så har Fairtrade City Piteå tagit fram en e-tjänst där företag, föreningar och organisationer kan registrera sitt engagemang och sina produkter. Årligen delas diplom ut till de som registrerat sig, vilket för många är ett sätt att visa upp sitt engagemang för dina kunder och partners.

- Fairtrade City Piteå är i allra högsta grad något som vi gör tillsammans. Vi ska vara stolta över vårt gemensamma bidrag till bättre arbetsförhållanden för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom, säger Stina Eriksson.

Kontakt
Stina Eriksson, fairtrdeansvarig Piteå kommun, telefon 0911-69 70 88, e-post stina.eriksson@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner