Gå direkt till innehåll
Ung Företagsamhet satsar på Framtidskoll för högstadieelever.
Ung Företagsamhet satsar på Framtidskoll för högstadieelever.

Nyhet -

Nytt projekt ska ge 9:orna framtidskoll

Nu ges ett 80-tal niondeklassare i Piteå möjlighet att lära sig mer sig själv, viktiga val, privatekonomi, entreprenörskap och framtiden. Ung Företagsamhets projekt Framtidskoll erbjuder inspiration och nya kunskaper via interaktiva föreläsningar med syftet att deltagarna får både energi och driv på vägen mot sin framtid och sina drömmar.

Framtidskoll riktar sig till elever i årskurs 9 för att ge inspiration och information om viktiga val, framtiden, självkännedom, jobbkoll, entreprenörskap, och privatekonomi. Projektet drivs gemensamt av Ung Företagsamhet i Norrbotten, Jämtland, Västernorrland och Västerbotten i samarbete med Swedbank och Sparbankerna.

Framtidskoll viktigt för både elever och samhälle

Framtidskoll är kopplat till Ung Företagsamhets läromedel "Min Framtid och Ekonomi". Genom att låta eleverna reflektera över saker som intressen och förmågor inför deltagandet på Framtidskoll skapas förutsättningar för djupare reflektion och förståelse för föreläsningarna om entreprenörskap och arbetsmarknad.

Genom att följa upp eventet på efterföljande lektioner får eleverna praktiskt öva de kunskaper som förmedlats om privatekonomi och om att skapa goda förutsättningar för ansvarstagande livsval samt en sund och hållbar privatekonomi.

I Piteå är det 4 lärare som nappade på detta - en klass på en skola samt tre klasser på en annan. Det innebär att det blir cirka 80 elever från Piteå kommer att delta.

- Det är första året detta koncept körs och vi hoppas att fler eller till och med samtliga nior i Piteå deltar nästa år, säger Stina Eriksson på näringsliv.

Tanken är att Framtidskollen ska bli ett årligt evenemang som sker digitalt efter höstlovet varje år och ambitionen är att alla elever i årskurs 9 ska delta inför deras framtidsval, UF står för lärarutbildning, så att entreprenörskap som ämne i skolan blir väl förankrat hos lärarna.

- Det känns fantastiskt att vi samverkar över regionerna och då når över 2 500 elever under ett och samma event. I Norrbotten deltar 33 procent av eleverna i årskurs 9 och då är 8 av 14 kommuner representerade. Forskning visar att desto tidigare elever får börja med entreprenörskapsutbildning, desto större effekt ger det. Jag vågar nog påstå att det är det största digitala eventet för grundskolan i Norrland och det här är bara början, säger Carolina Heimdahl, regionchef i Ung Företagsamhet Norrbotten.

Kontaktperson: 
Stina Eriksson, näringslivsavdelningen
Tel. 0911-69 70 88
E-post: stina.eriksson@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner