Gå direkt till innehåll
Charlotta Sjödin och Pernilla Boman, Kultur, park och fritid, har bytt arbetsuppgifter och arbetar halvtid på Mogården.
Charlotta Sjödin och Pernilla Boman, Kultur, park och fritid, har bytt arbetsuppgifter och arbetar halvtid på Mogården.

Nyhet -

Nya arbetsuppgifter i kampen mot corona

Varje förmiddag drar Charlotta Sjödin och Pernilla Boman på sig sina nya färgglada arbetskläder för att sprittorka allt från dörrhandtag till brandposter på Mogården. Dom är två av kommunens anställda som erbjudit sig att byta arbetsuppgifter under coronakrisen.

Lotta och Pernilla delar på en heltidstjänst på Mogården. På eftermiddagarna är dom tillbaka i sina vanliga kläder på sina vanliga jobb på Kultur & fritid där Lotta är administratör och Pernilla fritidskonsulent.

- Vi har ju fått mindre att göra på kultur och fritid grund av corona. När vi fick fylla i den enkät som gick ut till alla anställda om att byta arbetsuppgifter så tyckte vi bägge två att det skulle vara en bra grej, berättar Lotta.

Nya kunskaper
Uppdraget på Mogården är en form av extratjänst och handlar enbart om städning. Efter en introduktionsutbildning i bland annat ergonomi, städteknik och hygienrutiner så var det bara att köra igång.

- Det var en bra introduktion, säger Pernilla. Om man bara städar hemma så tänker man inte på hur påfrestande det faktiskt blir för handlederna att vrida ur en trasa flera gånger om dagen.

Mer tid för omvårdnad
Tjejerna sprittorkar alla ytor som folk tar på. Det är stolar, ledstänger, kodlås, brandposter, skåphandtag och mycket, mycket mer. Mogården har tre våningar och varje dag jobbar man lite extra på en våning. Där bestämmer den ordinarie personalen vad som behöver göras.

Vanligtvis är det vårdpersonal som gör delar av den här typen av städning så förutom att den här typen av extra resurser gör att det totalt sett städas mer så innebär det även att personalen får mer tid med de boende.

- Det känns bra att kunna göra en insats och vi är så otroligt välkomna av personalen, säger Lotta.

- Ja, dom skulle nog gärna se att vi stannar en längre tid, avslutar Pernilla med ett leende.

En tänkbar framtidslösning?
Socialtjänstens Jan Lindberg är utsedd att samordna de extra resurserna som Socialtjänsten fått tilldelat. Han berättar att man pratat om den här typen av resurser som kan frigöra tid för undersköterskorna ett bra tag nu.

- Det känns fel att säga att något sker ”tack vare” corona, eftersom det är ett elände vi verkligen inte vill ha, men den har i alla fall gjort att vi nu testar det här skarpt. Vi får se vad som händer i framtiden.

Kontaktperson:
Jan Lindberg, processledare Socialtjänsten
Telefon: 0911-69 72 25 alt. 070-390 31 20
E-post: Jan.Lindberg@pitea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner