Gå direkt till innehåll
Agenda 2030 – ett viktigt perspektiv i Piteås utveckling.     Foto: Maria Fäldt
Agenda 2030 – ett viktigt perspektiv i Piteås utveckling. Foto: Maria Fäldt

Nyhet -

Nu lyfter Piteå kommun fram sitt arbete för en hållbar framtid

Sedan 2015 har de globala målen varit riktningen i världen för en hållbar framtid. De går under namnet Agenda 2030 och är en tydlig styrning även lokalt i arbetet med att utveckla Piteå som plats att bo, verka och leva i. Nu inleder vi ett arbete med att tydliggöra hur allt detta hänger ihop – från stadsplanering och naturvård till varje enskild pitebos resval och shoppingmönster.

De flesta har nog hört talas om Agenda 2030 som en överenskommelse mellan världens ledare kring miljö och hållbar framtid. Förmodligen är bilden mer otydlig vad som sker på hemmaplan, hur Piteå kommun jobbar dagligen mot dessa mål.

De 17 globala målen presenteras på en nylanserad sida på kommunens webbplats där varje mål beskrivs. Där finns också information om kommunens arbete inom respektive mål samt konkreta tips hur du som pitebo kan bidra.

- Barn och unga är otroligt viktiga, därför har vi sammanställt tips och råd med saker som barn och unga kan göra kopplat till varje mål. Det finns också möjligheter för både vuxna och barn att själv skicka in tips, säger Anna Stamblewski, samhällsutvecklare.

I den aktuella informationskampanjen ingår fakta, utmaningar och tips som kopplar till de globala målen. Ett syfte är att visa pitebor vikten av saker de redan gör och att även små insatser gör skillnad. Ytterligare ett syfte är att inspirera fler att göra mer, som ett bidrag i vårt gemensamma arbete för att uppnå de globala målen.

Viktigt arbete bedrivs inom samtliga mål

Piteå kommuns verksamheter utgår från verksamhetsplanen. Den utgör grunden i kommunens Plan för hållbarhet, där all verksamhet kopplas till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.Vad gäller klimatpåverkan har Piteå kommun dessutom högre ambitionen även Agenda 2030, bland annat genom att sträva efter att vara fossiloberoende redan 2030.

På den nya webbsidan presenteras exempel på kommunens insatser och utmaningar sorterade under de 17 globala målen.

- Det kan vara svårt att se hur lokala politiska beslut och satsningar hänger ihop med ett större sammanhang. Det här är ett sätt att försöka förklara för piteborna att det alltid finns en större tanke bakom våra beslut och att Piteås utveckling går hand i hand med en hållbar framtid globalt, säger Helena Stenberg, kommunstyrelsen ordförande.

En lokal utmaning kopplat till Mål 2 – Ingen hunger – handlar om livsmedelsproduktion. De senaste 20 åren har mängden lokalproducerade grönsaker minskat i Piteå och här finns det en stor utvecklingspotential. En konkret uppgift för kommunen är därför att skapa förutsättningar för livsmedelsproduktion, även småskaligt för odling i stads- och villaområden.

- Dessa odlingar ger ett tillskott av grönsaker till hushållen, dessutom bidrar de till ökad kunskap och förståelse hos barn som får växa upp med odlande som en naturlig del i sin vardag. Lyckas vi skapa ett odlingsintresse i unga år kanske fler handlar lokalproducerat, odlar hemma eller rent av blir jordbrukare i framtiden, säger Maria Widman, samhällsutvecklare.

Ett annat exempel handlar om Mål 3 – folkhälsa. Piteborna är trygga och har goda levnadsförhållanden i jämförelse både med landet och länet. Men i samma jämförelse är ohälsotalet för kvinnor högre i Piteå och medellivslängden är kortare här än i riket som helhet – både för kvinnor och män. Här är kommunens samverkan med andra aktörer väldigt viktigt.

Ännu ett exempel är kopplat till Mål 10 – Minskad ojämlikhet.

- Piteå har nyligen blivit en MR-kommun. Nu sätter vi sikte på att blir Sveriges barnvänligaste kommun där en viktig del i arbetet blir att sprida kunskap och intresse kring barnets rättigheter. Här måste vi jobba tillsammans med arbetsplatser, näringsliv, föreningar, arrangörer och pitebor i största allmänhet om vi ska lyckas, säger Helena Stenberg.

Kontakt:
Maria Widman, samhällsutvecklare, 0911-69 70 64
Anna Stamblewski, samhällsutvecklare, 0911-69 61 29

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner