Gå direkt till innehåll
Piteå visade sig från sin soliga sida när vi idag söndag den 26 september fick kungligt besök för att uppmärksamma att Piteå firar 400 år 2021.
Piteå visade sig från sin soliga sida när vi idag söndag den 26 september fick kungligt besök för att uppmärksamma att Piteå firar 400 år 2021.

Nyhet -

Kungligt besök vid Piteås 400-årsjubileum

Piteå fick idag kungligt besök av H.M. Konungen och H.M. Drottningen för att uppmärksamma att Piteå firar 400 år 2021. Besöket inramades av musik och glada Piteåbor som sökt sig till torget för att se kungaparet i det soliga höstvädret.

Det kungliga besöket i Piteå inleddes på Studio Acusticum som är kreativ mötesplats där kultur, utbildning och näringsliv utvecklas i nya kombinationer. Kommunalråden Helena Stenberg och Anders Lundkvist hälsade välkommen tillsammans med idrottare från Piteå IF och Peter Wikström, OS-medaljören i parasporten Tennis.

Konserthuschefen Roger Norén berättade om Studio Acusticum och den verksamhet som bedrivs där inramat av musik från Norrbottens ungdomssymfoniker. Sedan gick resan ner till anrika Rådhustorget där kungaparet fick en guidning om stadens historia på utställningen inne på Piteå museum.

H.M. Drottningen frågade var namnet Piteå kom ifrån och guiden Morgan Stenberg berättade att det har samiskt ursprung.

På Rådhustorget hade ett par hundra Piteåbor samlats för att se kungaparet. Dagen till ära hade några damer klätt sig som Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin som är figurer i Elsa Beskows sagoböcker.
- Vi har väntat på ett tillfälle att få klä upp oss inför Piteås 400-årsjubileum, sa tant brun Bettan Berglund.

H.M. Konungen talade om att det kändes roligt att vara i Piteå och på Rådhustorget igen. Förra gången var för 50 år sedan när Piteå firade 350 år. I sitt tal berättade han om Piteå har flyttat och förändrats under sin långa historia. När Piteå stad grundades 1621, anlades den på kyrkplatsen i Öjebyn. Piteås urbana historia börjar i gamla Kyrkbyn på 1300-talet i Långnäs och rör sig via den gamla staden i Öjebyn till den nya staden Piteå som byggdes på Häggholmen.
- Jag gläds med er Piteåbor som har så fin natur runt omkring er med närhet till jakt och fiske och skärgårdsliv, sa H.M. Konungen.

HM Konungen invigde även skulpturen Kastal som har tagits fram med anledning av stadens 400-årsjubileum och för att uppmärksamma 100 år av svensk demokrati. Skulpturen historiskt uttryck ska enligt Piteåkonstnären Sture Berglund ses som en hyllning till Nils Edéns och Eliel Löfgrens livsgärningar gällande svensk demokrati. Nils Edén var statsminister 1917-1920 och Eliel Löfgren, var justitieminister under samma period. Båda var födda i Öjebyn och blev centrala personer i kampen om att införa den moderna parlamentarismen i Sverige och därigenom också kvinnlig rösträtt.

Kommunalrådet Helena Stenberg tog i sitt tal upp pandemin som ett exempel på att allt förändras över tid.
- Allt vi gör idag förändrar morgondagen, sa kommunalrådet Helena Stenberg. Jag hoppas att Piteå även i framtiden ska vara platsen man kommer till när man kommer hem.

Fotograf: Maria Fäldt.

Friköpa bilder av Piteå kommuns fria att använd för media. 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Relaterat innehåll