Gå direkt till innehåll
Demokratiminister Amanda Lind under den digitala konferensen i onsdags.   Foto: Piteå kommun
Demokratiminister Amanda Lind under den digitala konferensen i onsdags. Foto: Piteå kommun

Nyhet -

Demokrati i fokus på digital konferens i Piteå

Onsdag 17 mars genomfördes en digital demokratikonferens i Piteå, där demokratiministern Anna Lind medverkade. Konferensen var en av flera konferenser runt om i landet som Sveriges kommun och regioner (SKR) arrangerade med syftet att uppmärksamma att demokratin i Sverige firar 100 år.

I år är det 100 år sedan Sveriges riksdag beslutade om allmän och lika rösträtt. I september 1921 genomfördes det första demokratiska riksdagsvalet där både kvinnor och män fick delta – något som kan ses som det stora genombrottet för demokrati i Sverige.

Det krävdes två riksdagsbeslut för att införa allmän rösträtt. Det första fattades 1919 när Nils Eden var statsminister och det är anledning att en av demokratikonferenser hade Piteå som bas. Dagen innan konferensen var dessutom Amanda Lind på digitalt verksamhetsbesök i Piteå. Då fick hon bland annat insyn i hur Piteå kommun jobbar för att inkludera unga i beslutsfattandet genom det nya ferieverksamheten "Unga kommunutvecklare".

- Vi jobbar hårt med demokratifrågor och dialog, så det känns givetvis roligt att få visa upp det vi gör. SKR vet att vi gör ett bra jobb, det har vi fått visa upp även i andra sammanhang, säger Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande som deltog i konferensen.

Demokratin måste främjas, förankras och försvaras
Den svenska demokratin står på en stabil grund med starkt stöd i befolkningen, högt valdeltagande och välfungerande rättssäkra institutioner. Men demokratin kan aldrig tas för given och har utmaningar som utanförskap, ett hårdnat debattklimat och mer synliga antidemokratiska aktörer som använder sitt våldskapital för att skrämma till tystnad. Det är själva grunden till en överenskommelse mellan SKR och regeringen med syfte att stärka demokratin.

Statsrådet Amanda Lind inledde konferensen med att poängtera vikten av demokrati, hoten mot demokratin och hot mot förtroendevalda. SKR:s 1:e vice ordförande Carola Gunnarsson medverkande också och höll ett kort anförande innan etikprofessor Elena Namli tog över med en föreläsning om kopplingen mellan demokrati och mänskliga rättigheter – den programpunkt som kommunalrådet tyckte gav mest behållning.

- Det var väldigt intressant och tydliggjorde att vi inte kan luta oss tillbaka och sätta check i om här frågorna. Vi behöver bestämma oss för att vara inkluderande och alltid vända oss till alla grupper på ett demokratiskt sätt, säger Helena Stenberg.

Med på konferensen var representanter från kommuner och civilsamhället, främst från Norrbotten men också från Västerbotten. Under dagen delades deltagarna in i mindre grupper för gruppdiskussioner. De präglades av ett stort engagemang och resulterade i många förslag på hur demokratiarbetet kan utvecklas.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner