Gå direkt till innehåll

Ämnen: Naturresurser

Gläntjättens stig – en ny vandringsled på Sandängesstranden

Gläntjättens stig – en ny vandringsled på Sandängesstranden

Sägnen om Gläntjätten har fått ge namn till nya vandringsleden som Piteå kommun har ställt iordning i naturreservatet Sandängesstranden, Gläntan. Här finns mycket att upptäcka – de långa sandstränderna, den stora öppna sandheden, den gamla tallskogen och geologiska fenomen. Förhoppningen är att besökare ska utforska allt detta och lättare kunna orientera sig i naturreservatet.

Svensbyfjärden blir ett vattenskyddsområde för att säkra tillgången till dricksvatten - idag och i framtiden. Foto: Jenny Bergman

Piteås huvudvattentäkt i Svensbyfjärden blir vattenskyddsområde

Länsstyrelsen i Norrbotten beslutade den 1 november 2022 att Svensbyfjärden med omnejd med bl a delar av Piteälv, Lillpiteälv, Rokån och Svensbyån blir ett vattenskyddsområde. Svensbyfjärden används för att försörja mer än 90 procent av Piteborna med dricksvatten och vattentäkten behöver skyddas så att råvattnets kvalité inte försämras.

Tuffa kommunmål och smarta lösningar - Piteå en världsledare på miljöområdet

Tuffa kommunmål och smarta lösningar - Piteå en världsledare på miljöområdet

Piteå kommuns ambitioner att förbättra miljön har lönat sig. Två av de tre huvudmål som skulle nås år 2020 är redan uppfyllda! - Här finns en vilja att ställa om till en mer hållbar användning av energi. Tuffa kommunmål, smarta lösningar och innovativa företag är alla bidragande till att vi idag är världsledande på många sätt, säger Åsa Wikman, avdelningschef Samhällsplanering, Piteå kommun.