Gå direkt till innehåll
Foto: Maria Fäldt
Foto: Maria Fäldt

Pressmeddelande -

Vattenkraftsanläggningen i Lillpite och Råbäcken avvecklas

Efter flera års diskussioner och ekonomiska överväganden har beslutet fattats att avveckla vattenkraftsanläggningarna i Lillpite och Råbäcken. Detta beslut, som nu har gått igenom flera beslutsinstanser, inkluderar en avvecklingsplan som kräver rivning av anläggningarna. Beslutet godkändes på kommunfullmäktige 29 april 2024.

- Det har varit en lång juridisk process, och jag vill vara tydlig med att den ännu inte är avslutad. Med beslutet i fullmäktige har ägaren gjort sin vilja klar och styrelsen fortsätter nu arbetet med den juridiska processen mot ett avslut, säger Anders Lundkvist, ordförande i Lillpite Kraft AB.

    År 2017 uppstod utmaningar för verksamheten när krav ställdes på ombyggnad av fiskevandringsleder, vilket skulle ha medfört omfattande kostnader utan möjlighet till lönsamhet. Samma år gav Kommunfullmäktige i Piteå uppdrag till PIKAB att starta avvecklingsprocessen, då PiteEnergi äger 91,5% av Lillpite Kraft AB.

    Lillpite Kraft har avsatt 4 miljoner för att riva anläggningen. Man har även sökt ersättning från vattenkraftens miljöfond. Denna ersättning kan uppgå till 85% av rivningskostnaderna och juridiska kostnader samt 95% av den förlorade produktionen.

    Kontakt:
    Anders Lundkvist
    anders.lundkvist@pitea.se

    Ämnen

    Regioner


    Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

    www.pitea.se