Gå direkt till innehåll
Idag presenterades slutsatsen i utredningen om fotbollshallens framtid. Politiker och tjänstemän från kommunledningsförvaltningen och kultur, park och fritid medverkade.
Idag presenterades slutsatsen i utredningen om fotbollshallens framtid. Politiker och tjänstemän från kommunledningsförvaltningen och kultur, park och fritid medverkade.

Pressmeddelande -

Utredningen om hållbar lösning för Norrstrands fotbollshall klar

Norrstrands fotbollshall har skapat helt nya förutsättningar för fotbollen i Piteå. Genom åren har dock hallen drabbats av ett flertal skador som medfört driftstörningar. Nu har en utredning genomförts för att ta fram ett förslag på en långsiktig och hållbar lösning. Förslaget är att hallen ska stå uppe året runt på sin befintliga plats. Beslut fattas av kommunfullmäktige i mars 2023.

Fotbollshallen är en övertryckshall som stod klar 2018. Den har satts upp på hösten och monterats ner på våren. Fotbollshallen har genom åren varit mycket uppskattad av fotbollsföreningar likväl som av Christinaskolan och Strömbackaskolan som bedrivit verksamhet i hallen. Den har möjliggjort en utveckling av fotbollsverksamheten från ungdom till seniornivå och är direkt avgörande för elitfotbollen.

I februari 2022 gav kommunfullmäktige ett uppdrag till kommunledningsförvaltningen att utreda en hållbar lösning för övertryckshallen. Den är nu i sin slutfas och rekommendationen är att låta hallen stå uppe permanent på befintlig plats för att tillvarata maximal teknisk och ekonomisk livslängd.

- Vårt uppdrag är att göra det bästa för Piteå och det här är ett ansvarsfullt ställningstagande för att hantera skattemedel på bästa sätt, säger Kata Nilsson, kommunstyrelsens vice ordförande.

Beslut i kommunfullmäktige i mars
Utredningen är än så länge arbetsmaterial och rapporten kommer utgöra underlag till beslutet som fattas i kommunfullmäktige i mars. Men eftersom frågan är så angelägen vill kommunledningen ändå dela med sig av utredningens slutsatser.

- Det känns viktigt att ge de som påverkas information om vad utredningen visar. Vi vill inte föregå det politiska beslutet, men vi ger dem en möjlighet att förbereda sig och planera sina verksamheter utifrån det utredningen kommit fram till. Under förmiddagen har vi träffat de som berörs och kommer att fortsätta dialogen framgent, säger Kata Nilsson.

- Vi har jobbat hårt för att hålla hallen igång och vi har lärt oss mycket genom åren. Även om vi haft några bakslag så är övertryckshallen en kostnadseffektiv lösning. Varje uppsättning och nertagning innebär slitage, så utifrån utredningens rekommendation hoppas vi hallen håller många år till, säger Jenny Axelsson, avdelningschef fritid.

Fokus i utredningen ligger på hallens tekniska kvalitet och optimering av livslängd. Här ingår bland annat kostnadsberäkningar för en eventuell flytt av hallen samt tjänstemännens erfarenheter av det slitage som uppstår vid hantering av hallen vid upp- och nedtagning.

- Vi har lyssnat på expertisen och sett över den totala kostnadsbilden. Sammantaget gör vi samma bedömning som kultur, park och fritidsförvaltningen – att det klokaste är att låta hallen stå där den står under sin resterande livslängd. Nu tar vi ansvar och agerar för att optimera livslängden på befintlig hall. Efter beslutet kan vi sen se över alternativa lösningar för framtiden, säger Andreas Lind, kommunchef.

- Frågan har varit aktuell länge, så det känns bra att vi närmar oss ett beslut. Utredningens rekommendationer ligger i linje med hur vi resonerat i nämnden, säger Elisabeth Lindberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Med på bild ovan: Leif Wikman, avdelningschef styrning och ledning (kommunledningsförvaltningen); Kata Nilsson, vice ordförande kommunstyrelsen; Elisabeth Lindberg, ordförande kultur- och fritidsnämnden samt Jenny Axelsson, avdelningschef fritid (kultur, park och fritid)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Kata Nilsson

Kata Nilsson

Kommunalråd, v-ordf. kommunstyrelsen (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen
Elisabeth Lindberg

Elisabeth Lindberg

Ordförande Kultur- och fritidsnämnden (S) Piteå kommun pitea.se