Gå direkt till innehåll
Svåra prioriteringar till följd av ökade kostnader

Pressmeddelande -

Svåra prioriteringar till följd av ökade kostnader

De tre senaste åren har kommunfullmäktige beviljat en utökad budgetram till utbildnings-förvaltningen varje år. 2021 beviljades förskolorna och skolorna 902,7 mkr i driftsbudget, 2022 steg summan till 945,0 mkr och för 2023 beviljades vi 969,2 mkr. Trots utökad budget räcker inte pengarna till lika mycket.

De omfördelningar som förvaltningen tvingas göra för att kunna lägga en budget i balans har alltså inte varit en politisk prioritering i kommunfullmäktige. Tvärtom har kommunfullmäktige inför 2023 tilldelat utbildningsförvaltningen en driftsmedelhöjning men framför allt beslutade man om en satsning på investeringar i lokaler för förskolan och skolan. Den beviljade investeringsbudgeten omsluter 105,7 mkr, att jämföra med 47 mkr år 2021.

-Likafullt räcker inte pengarna till all den verksamhet som vi önskar bedriva i och med att priserna i samhället ökat så mycket. Precis som när en privatperson måste prioritera i sina utgifter när såväl mat- som bensin- och elpriser stiger måste vi som offentlig verksamhet göra prioriteringar och omfördelningar. Privatpersonernas minskade ekonomiska utrymme beror inte på att deras löner sänkts utan att pengarna inte räcker till lika mycket, så är det även för förskolan och skolan, säger Malin Westling, skolchef Piteå kommun.

Händelser i omvärlden har lett till stora kostnadsökningar i samhället vilket även får stora konsekvenser för offentlig verksamhet som förskola och skola. Läromedel, skolskjutsar och lokaler har blivit betydligt dyrare. Arbetsmiljöproblem och trängsel i flera av utbildningsförvaltningens lokaler har gjort förvaltningen tvingats använda sig av externa hyreslokaler vilket också är kostnadsdrivande.

-Att prioritera bland viktiga och värdefulla verksamheter är svårt och smärtsamt för alla. Piteås förskolor och skolor håller en enormt hög kvalitet i nationella jämförelser. Vi har en fantastiskt kunnig, engagerad och driven personal med hög behörighet på alla områden, erbjuder en stor variation av inriktningar, profileringar och forskningsförankrad verksamhet. Vi jobbar proaktivt kring barns och elevers mående eftersom vi anser att varje dag i förskolan och skolan är viktigt för att alla barn och ungdomar i Piteå kommun ska kunna nå sina mål. Detta arbete kommer vi att fortsätta med, även under dessa tuffa ekonomiska tider, säger Malin Westling.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Malin Westling

Malin Westling

Förvaltningschef, Utbildningsförvaltningen Piteå kommun 0911-69 60 61 pitea.se skola och förskola barn och unga

Relaterat innehåll