Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Socialnämnden kritiseras av JO: Brister i dokumentation och handläggning av ett LSS-ärende

Socialnämnden har tagit emot ett beslut från JO – Justitieombudsmannen, där nämnden får kritik gällande hur ett ärende hanterats under år 2021 från att en ansökan om personlig assistans lämnats in fram till att nämnden fattat beslut i ärendet.

I anmälan till JO har flera klagomål riktats mot Socialnämnden i Piteå kommun i ett enskilt ärende som socialtjänsten handlagt under 2021 enligt LSS; lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrande. JO har avgränsat sin granskning till tre delar:

  • nämndens dokumentation i ärendet
  • hur vida sökande haft rätt till företräde inför nämnden
  • hantering av ombuds begäran om att få ta del av handlingar

JO riktar kritik mot Socialnämnden i två av dessa delar:

  1. Brister i dokumentation. vilket innebär att det i efterhand varit svårt att följa handläggningen av ärendet och vilka åtgärder som nämnden vidtagit.
  2. Brist i hantering av handläggning då sökande inte underrättats om sin rätt till företräde inför nämnden.

Gällande granskning kring ombudets rätt att ta del av journalanteckningar gör JO bedömningen att de inte kan uttala sig i saken då JO inte tagit del av ombudets begäran eller av fullmakt.

JO gör avslutningsvis bedömningen att det som i övrigt kommit fram i granskningen inte ger anledning till något uttalande och ärendet avslutas.

-Vi tar till oss av kritiken i det här ärendet. På enheten myndighetsutövning och LSS pågår ett arbete med att säkerställa kompetensen gällande handläggning och dokumentation hos våra handläggare och vi har upprättat en aktivitetsplan för 2024. Det är en del av det systematiska kvalitetsarbete som vi arbetar med på uppdrag av Socialnämnden för att säkerställa processer och rutiner inom bland annat handläggning och dokumentation, säger Ann Lundberg, enhetschef, Myndighetsutövning och LSS, Piteå kommun.


Kontaktperson:
Ann Lundberg
Enhetschef
Myndighetsutövning och LSS
Telefon: 0911-69 77 16

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se