Gå direkt till innehåll
Socialnämnden godkände budgetuppföljning och antog ekonomisk handlingsplan

Pressmeddelande -

Socialnämnden godkände budgetuppföljning och antog ekonomisk handlingsplan

Socialtjänstens fortsatta utmaningar med kompetensförsörjning inom vård- och omsorg påverkar kostnaderna och budgetavvikelsen till och med april månad landade på -7,7 miljoner kronor. Under dagens sammanträde godkände Socialnämnden budgetuppföljningen, tog del av avdelningarnas tertialrapporter och antog Ekonomisk handlingsplan för 2023–2024.

Helårsprognosen sätts till -27,3 miljoner kronor och det är en förbättring jämfört med förra månadens prognos då helåret beräknades landa på -32,1 miljoner kronor.

-Trots vårt underskott är det alltid positivt när hela årets prognos ser lite bättre ut än för en månad sedan. Samtidigt vet vi att det är kostnaderna för sommaren som kommer avgöra var vi landar i slutet av året, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande.

Den ekonomiska handlingsplanen för socialtjänsten revideras årligen av nämnden och idag antogs den för det här året och nästa.

-Den ekonomiska strategin ligger fast och vi fortsätter på den inslagna vägen. Tack vare att vi arbetar efter vår handlingsplan och gör noggranna uppföljningar får vi gemensamt, både förvaltning och nämnd, en bättre överblick över hela socialtjänstens ekonomi och var vi behöver göra insatser, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.

I årets revidering ligger arbetet med bemanningsstrategin fast med extra fokus på att arbeta mer med resursfördelning mellan avdelningarna. Nytt är också införandet av specifika mätpunkter som ska följas upp årligen; exempelvis kostnader för vårddygn, hjälpmedel, sommarbemanning och bemanningssjuksköterskor.

Under dagens sammanträde tog Socialnämnden del av alla avdelningars tertialrapporter som presenterades av avdelningscheferna. Nämnden tog också del av det remissvar som förvaltningen skickat till Kommunstyrelsen gällande Socialdepartementets remiss SOU 2023:9. Förvaltningen föreslår att Piteå kommun instämmer i förslaget om att inrätta ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Sven-Gösta Pettersson

Sven-Gösta Pettersson

Ordförande i socialnämnden (S) Piteå kommun 0911-69 65 59 alt. 070-390 19 90 pitea.se socialnämnden
Eva  Börjesson Öman

Eva Börjesson Öman

Socialchef Piteå kommun 0911-69 64 47 omsorg och stöd pitea.se