Gå direkt till innehåll
Elias Dullbo och Ebba Sköld är två av totalt sex elever som representerar Strömbackaskolan på Yrkes-SM i Karlstad.
Elias Dullbo och Ebba Sköld är två av totalt sex elever som representerar Strömbackaskolan på Yrkes-SM i Karlstad.

Pressmeddelande -

Sex Strömbackaelever tävlar i Yrkes-SM

Den 23–25 april samlas 190 yrkesskickliga ungdomar i Karlstad för att göra upp om medaljerna i Yrkes-SM och slåss om möjligheten att ta en plats i det svenska Yrkeslandslaget. Av dessa ungdomar kommer hela sex elever från Strömbackaskolan.

Vi mötte upp Elias Dullbo och Ebba Sköld som tävlar i murning i respektive plattsättning. De berättar att de inte fått veta sina uppgifter så långt i förväg och att de får de sista detaljerna i uppgifterna på plats, men de har ändå tränat och förberett sig så gott det går.

Både Elias och Ebba går andra året och att lyfter fram att de därmed inte har hunnit jobba lika mycket som tredjeårsstudenterna och därför inte riktigt vågar tro på medalj. Bägge två garanterar dock att dom kommer att göra sitt allra bästa och ser fram emot tävlingarna.

— Det här blir en jättebra erfarenhet och en bra grej att ha med på sitt cv, säger Ebba.

Utöver Elias och Ebba så tävlar även Jesper Stenlund och Filip Johansson i svetsning, Arvid Sohlman jagar titeln som bästa lastbilsförare och dessutom tävlar även Elin Johansson i murning, precis som Elias.

Gymnasiechefen Annika Niklasson är glad att det är flera elever från Strömbackaskolan som deltar i mästerskapen.

— Vi har många duktiga yrkeselever och vi har under många år haft fina resultat i yrkes SM. Att våra elever är med och tävlar är en bra värdemätare för våra utbildningar. Att dessutom branschorganisationerna är med och betalar elevernas resor visar på vilken betydelse dessa nationella tävlingar har även för branschen. Jag önskar eleverna ett stort lycka till och ser verkligen fram emot att höra hur det går, säger Annika.

Yrkes-SM är ett svenskt mästerskap i yrkesskicklighet för ungdomar där syftet bland annat är att höja statusen, intresset och attraktiviteten för de deltagande yrkena och yrkesutbildningarna. I år firar man 20 år och första gången tävlingen genomfördes var faktiskt i Piteå, 2004. Då kammade Tomas Vikberg från Vistträsk hem guld i svetsning.

— Syftet med Yrkes-SM är att öka medvetenheten om de olika karriärvägarna inom yrkesutbildningsområdet och att höja statusen, intresset och attraktiviteten för de deltagande yrkena och yrkesutbildningarna, säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden.

Fakta om Yrkes-SM

Yrkes-SM startades av WorldSkills som är ett trepartssamarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten. Den första tävlingen genomfördes i Piteå år 2004 och har sedan dess arrangerats vartannat år på olika platser runt om i Sverige. Årets tävling äger rum i Karlstad den 23–25 april med 68 anmälda yrken; 32 i tävling och ytterligare 36 uppvisningsyrken som deltar utom tävlan. Det är flest antal deltagande yrken någonsin.

Presskontakter:

Ebba Sköld: 070-391 01 52, Skold.ebba@icloud.com

Elias Dullbo: 070-686 99 55, elias.dullbo@gmail.com

För Yrkes-SM: Felicia Danstål Skiöld, 070-375 20 14, felicia.skiold@jmw.se

Första vinnaren för 20 år sedan: Tomas Vikberg, 070-518 86 62, vik.berg85@gmail.com.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se