Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Kom och se bidragen i arkitekttävlingen Europan på Stadsporten

Piteå är en av fem svenska orter som kvalificerat sig för att delta i den internationella arkitekttävlingen Europan. Piteå kommun, som tävlar tillsammans med Trafikverket, hoppas få inspiration kring framtida stadsplanering inför dragningen av Norrbotniabanan genom staden.

Från den 20 oktober till den 3 november finns en utställning med de sex tävlande bidragen på Stadsporten i Piteå. Tävlingsbidragen är idéskisser på hur stadsdelen kring Sörfjärden och Södra Hamn skulle kunna utvecklas på ett bra sätt, samtidigt som en ny järnväg ska anläggas och staden växer. Bidragen innehåller även förslag på placering och utformning av ett resecentrum.

- Det finns olika spännande förslag på utformning av resecentrum, alltifrån uppe i luften till under jord. Det vinnande bidraget utses av en internationell jury i december. Därefter kan vi jobba vidare med utvecklingen av Piteå där det vinnande bidraget bidrar med idéer och inspiration, säger Florian Steiner, stadsarkitekt.

    Öppet hus
    Representanter från Piteå kommun och Trafikverket finns på plats för att presentera tävlingsbidragen och svara på frågor.

    Tid: Fredagen den 20 oktober, kl. 10.00 -16.00

    Plats: Stadsporten, Västergatan 10, Piteå

    Välkommen!

    Fakta om arkitekttävlingen
    Tävlingen är en internationell arkitektur- och stadsbyggnadstävling för team med deltagare under 40 år. Tävlingen hålls vartannat år, och temat för denna omgång är Living Cities (levande städer).

    Deltagarna besökte Piteå i maj för att bilda sig en uppfattning av tävlingsområdet. I slutet av juli skickade sedan deltagarna in sina tävlingsbidrag, följt av ett juryarbete under hösten. Vinnarna kommer att utses i december.

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

    www.pitea.se

    Kontakter

    Relaterat innehåll