Gå direkt till innehåll
Piteå - Sveriges bästa plats att bo på när klimatet förändras.  Foto: Maria Fäldt
Piteå - Sveriges bästa plats att bo på när klimatet förändras. Foto: Maria Fäldt

Pressmeddelande -

Piteå – Sveriges klimatbästa plats att bo på

Piteå kommun har rankats som den bästa platsen att bo på i Sverige när klimatet förändras, enligt en ny rapport från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Studien, som baseras på en rad faktorer som påverkas av klimatförändringar, visar att Piteå står väl rustat för framtidens klimatutmaningar.

Piteå kommun har i flera år arbetat aktivt för att anpassa sig till klimatförändringarna. Vi har bland annat tittat på de klimatscenarier som Länsstyrelsen i Norrbotten och SMHI har tagit fram, och tillsammans med olika verksamheter gjort risk- och sårbarhetsanalyser.

Flera verksamheter har även tagit fram egna handlingsplaner för klimatanpassning. Vi har exempelvis antagit riktlinjer för hur vi hanterar dagvatten, genomfört skyfallsanalyser och tänkt på klimatet när vi byggt nya äldreboenden. Dessutom har vi planerat ett nytt klimatanpassningsmagasin som ska hjälpa oss hantera framtida skyfall. Det planeras att anläggas år 2025.

– Det här är ett erkännande av det långsiktiga arbete vi har gjort för att skapa en hållbar och attraktiv stad att bo i, även i ett förändrat klimat. Men vi ser det inte som ett slutmål. Klimatförändringarna kommer att fortsätta, och vi kommer fortsätta anpassa oss och utveckla nya lösningar för att stärka Piteå inför dessa förändringar, säger Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef i Piteå kommun.

Piteå ligger även i framkant när det gäller VA-planering. Kommunens olika verksamheter har ett gott samarbete i denna fråga. I VA-planeringen ingår planering, prövning och tillsyn av dricksvatten, avloppsrening, dagvatten, och klimatanpassningar.

Fakta om rapporten

I det nya indexet Sveriges klimatbästa kommun att bo i har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman statistik kring naturskador på hus till följd av extremväder, hur långt kommunerna har kommit i arbetet med klimatanpassning och samhällsplanering samt i vilken utsträckning invånarna använder gröna skatteavdrag för att minska sin bostads klimatpåverkan.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Åsa Wikman

Åsa Wikman

Miljö- och hälsoskyddschef Samhällsbyggnad 0911-69 60 08 pitea.se Miljö och hälsa