Gå direkt till innehåll
Många små åtgärder under en längre tid kommer ge resultat.  Foto: Getty Images
Många små åtgärder under en längre tid kommer ge resultat. Foto: Getty Images

Pressmeddelande -

Piteå kommun ska minska användningen av el

Piteå kommun arbetar aktivt för att nå EU-målet att spara 5 % el på dagtid när priset är som högst. Alla verksamheter ska gå igenom vad som är möjligt att spara och uppföljningen av elförbrukningen kommer ske månadsvis.

Vid ett extrainkallat EU-ministermöte den 30 september i år fattade den Europeiska unionens råd beslut om konkreta åtgärder för att dämpa de rusande energipriserna. Beslutet omfattar tvingande mål att minska elanvändningen med minst fem procent dagtid, det vill säga de timmar när energin kostar som mest. Enligt Europeiska unionens råd bör också elanvändningen minska totalt sett med minst tio procent fram till sista mars 2023.

- I dessa tider är det viktigt att alla aktörer bidrar, både på regional, nationell, internationell och kommunal nivå. Vi i Piteå kommun ska också dra vårt strå till stacken för att minska elförbrukningen. Varje verksamhet kommer att se över vad som är möjlighet att göra, exempelvis vilka utrymmen som kan släckas ner när ingen vistas i lokalerna, säger Jan Ställ, förvaltningschef, Fastighets- och serviceförvaltningen, Piteå kommun.

Släckt utomhusbelysning och nattvandringar
Enligt Piteå kommuns energiingenjör är det möjligt att nå en del av besparingskravet på totalt 10 % till och med mars 2023 genom att släcka utomhusbelysning under en del av natten, förutsatt att tryggheten inte försämras. Avdelning Fastigheter kommer också genomföra nattvandringar i kommunens lokaler för att se över hur elförbrukningen kan minskas.

- Många små åtgärder under en längre tid kommer ge resultat. En generell uppmaning som vi gått ut med till kommunens samtliga verksamheter är att se till att det är släckt när man går hem för kvällen, säger Halldo Lundgren, energiingenjör, Fastighets- och serviceförvaltningen, Piteå kommun.

Uppföljning av elförbrukningen kommer ske månadsvis
Piteå kommuns elförbrukning går att följa per timme och verksamhet. Avdelning Fastigheter kommer att sammanställa, följa upp och distribuera statistik månadsvis till respektive verksamhetschef. Sammanställningen kommer att innehålla en jämförelse från föregående år. Den första jämförelsen kommer gälla oktober månad och skickas ut i början av november.

Kontaktperson
Halldo Lundgren
Energiingenjör, Fastighets- och serviceförvaltningen
Telefon: 0911-69 61 60
E-post: Halldo.Lundgren@pitea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se