Gå direkt till innehåll
Sida vid sida: Samverkan mellan olika aktörer för ett gott välkomnande är Piteås styrka.
Sida vid sida: Samverkan mellan olika aktörer för ett gott välkomnande är Piteås styrka.

Pressmeddelande -

Piteå kommun och civilsamhället förbereder sig för att ta emot flyktingar från Ukraina

I onsdags bjöd kommunstyrelsens ordförande Helena Stenberg in till ett första samverkansmöte med föreningsliv och civilsamhälle i Piteå. På mötet deltog Röda Korset, Frivilliga Resursgruppen (FRG), Svenska kyrkan och RF-SISU Norrbotten tillsammans med kommunstaben. Syftet med mötet var att informera om hur Piteå kommun förbereder sig för ett eventuellt flyktingmottagande och hur vi kan samverka.

Under onsdagens möte berättade de inbjuda gästerna vad de kan bidra med i sina organisationer. Flera drog paralleller och reflekterade till erfarenheter, likheter och skillnader från 2015 års flyktingmottagande.

Öppen butik och psykosocialt stöd
-Det vi kan göra direkt är att öppna butiken så att människor som kommer hit på ett smidigt sätt får tillgång till kläder och husgeråd, säger Ingegerd Olsson, vice ordförande i Röda Korset Piteå.

- Som kyrka kan vi erbjuda det psykosociala stödet. Vi står för trygghet och gemenskap och hos oss finns många volontärer som vill och kan hjälpa till. Vi har lång erfarenhet av att arbeta med flyktingar och har ett väl upparbetat samarbete med kommunen och andra ideella aktörer, säger Anna-Stina Eriksson, diakon, Piteå församling, Svenska kyrkan.

Från matservering till aktiviteter för barn
Frivilliga Resursgruppen (FRG) samlar frivilliga försvarsorganisationers kompetenser på lokal nivå och finns till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen och kallas in vid kris.

-Vi står redo så fort vi behövs och var vi än behövs. Vi har en mängd olika kompetenser hos oss, bland annat inom livsmedelshygien, omvårdnad och medmänskligt stöd. Vi kan hjälpa till praktiskt med det mesta, säger Birgitta Wellborg, ansvarig, Frivilliga Resursgruppen i Piteå.

RF-SISU Norrbotten är en av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer.

-Vår roll är att bidra till en meningsfull fritid för de barn som kommer hit. Idrottsföreningar som vill skapa aktiviteter för barnen kan söka stöd hos oss, exempelvis till att bekosta låneutrustning, transporter, lokalhyror, ledararvoden eller annat. Från 2015 har vi lärt oss att det är bra om barnen ingår i den ordinarie verksamheten, men det går också att skapa ny verksamhet, säger Anne Meriläinen, idrottskonsulent, RF-SISU Norrbotten.

Engagemang skapar trygghet inför mottagandet
- Jag känner mig trygg med den kraft som finns i våra föreningar och organisationer som vill och kan bidra till att vårt mottagande blir så bra som möjligt, säger Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande i Piteå kommun.

- Vi i Piteå visar om och om igen att vi står för ett gott värdskap. Nu förbereder vi oss tillsammans för ännu ett varmt välkomnande där trygghet, medmänsklighet och stöd är våra ledord.

En av utmaningarna i förberedelsearbetet är att det fortfarande oklart om och i så fall när flyktingar från Ukraina kommer till Piteå via Migrationsverket.

-Det finns många frågetecken just nu, men vi förbereder det vi kan göra och det är viktigt att vi i förväg fångar upp det engagemang som finns i Piteå, för det är stort och hjärtligt. Samverkan mellan frivilliga organisationer och kommun är en viktig framgångsfaktor och jag är övertygad om att vi tillsammans kommer ta emot människor på flykt på ett riktigt bra sätt, säger Andreas Lind, kommunchef, Piteå kommun.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Relaterat innehåll