Gå direkt till innehåll
Gunilla och Anna har fått det ärofyllda svensklärarpriset. Foto: Marie Öqvist
Gunilla och Anna har fått det ärofyllda svensklärarpriset. Foto: Marie Öqvist

Pressmeddelande -

Lågstadielärare tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris

Anna Brännström och Gunilla Lundström lärare åk 1-3 i Svensbyn och Böle får ta emot Svenska Akademiens svensklärarpris 2022. De har i sin yrkesroll stimulerat intresset för läsning. Arbetssättet har entusiasmerat och engagerat elever, vårdnadshavare och kollegor i de två skolorna. Med god läsfärdighet öppnas dörrar till magiska, underbara och mystiska världar att besöka och bebo… och så läste eleverna lyckliga i alla sina dagar.

Textsamtalen har varit en framgångsfaktor i elevernas läsutveckling, där eleverna med hjälp av olika lässtrategier tillgodogjort sig de böcker de läst. Att i nära samspel med lärare och kamrater ges möjlighet att djupdyka i litteraturens värld, har varit en guldstund på flera plan. Läsning främjar elevernas studieprestationer i alla skolämnen och deras sociala och emotionella utveckling. Läsning utvecklar redskap för lärande och växande.

Priset är på 50 000 kronor som Anna och Gunilla delar, de kommer få den officiella utmärkelsen under bokmässan i Göteborg i september. Dessutom tilldelas båda lågstadieskolorna 30 000 kronor för att stärka undervisningen i svenska.

– Prispengarna ska spilla över på alla pedagoger och elever i Infjärdens skolområde. Hela kollegiet arbetar för elevernas inlärning och kunskapsutveckling. När det här har landat hos oss ska vi sätta oss ner och resonera om hur vi ska använda pengarna som vi får, säger Elisabeth Hortlund, rektor Infjärdens rektorsområde.

Vad betyder det här priset för er?

– Överraskande och ärofyllt att bli uppmärksammande på det här sättet. Det är en bekräftelse på att vi arbetar rätt och synliggör att det är viktigt med läsprojekt redan i låga åldrar, säger Gunilla Lundstöm.

– Det är intressant och givande att följa elevernas framgångar, vi älskar båda våra jobb, säger Anna Brännström.

Under tisdagen har de blivit firad av rektor och kollegor med kaffe och tårta.

– Det här är så stort för mig som rektor och naturligtvis för Gunilla och Anna. Jag är så stolt över att de har fått det här ärofyllda svensklärarpriset. Tänk, Infjärdens skolområde, Böle- och Svensbyskolor har två lärare som får pris från Svenska Akademien, det är magiskt. Kul att lärare som undervisar de lägre åldrarna har uppmärksammats, säger Elisabeth Hortlund, rektor Infjärdens rektorsområde.

Det är hon, som tillsammans med Kristina Jonsson biträdande rektor, Ann-Charlotte Dahlbäck specialpedagog Infjärdens skolområde och Ulrika Bergmark, professor i pedagogik vid Luleå tekniska universitet och vetenskaplig ledare vid Piteå kommun, har nominerat Anna och Gunilla till priset.

Ur nomineringen

”…så läste de lyckliga i alla sina dagar”, är inte bara en artikel som Anna Brännström och Gunilla Lundström är medskribenter i. Det är även ledstjärnan i det elevnära arbetet som bedrivs i klassrummen. Arbetssättet har entusiasmerat och engagerat elever, vårdnadshavare och kollegor i de två skolorna. Vi vill nominera Anna och Gunilla för deras skicklighet i klassrummet, i kollegiet samt på det sätt de sprider kunskap och erfarenheter utanför det egna skolområdet både muntligt och skriftligt.

Kontaktperson
Elisabeth Hortlund, 0911-69 72 49
elisabeth.hortlund@pitea.se

Ämnen

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se