Gå direkt till innehåll
VA-avgiften föreslås höjas efter årsskiftet, bland annat för att säkra dricksvattenförsörjningen på lång sikt.
VA-avgiften föreslås höjas efter årsskiftet, bland annat för att säkra dricksvattenförsörjningen på lång sikt.

Pressmeddelande -

HVB-hem för ensamkommande barn avvecklas successivt och förändringar i VA-taxa – två förslag till beslut under måndagens kommunstyrelsemöte

Under måndagens sammanträde beslutade kommunstyrelsen stödja förslaget att höja taxan för vatten och avlopp i kommunen med 20 procent från och med nästa år. Bakgrunden är höga räntekostnader, behovet av ett nytt vattenverk för att säkra den långsiktiga dricksvattenförsörjningen och ökad takt i upprustningen av kommunens ledningsnät. Kommunstyrelsen beslutade också att stödja förslaget att successivt avveckla Piteå kommuns boende för ensamkommande barn. Beslut i båda ärendena sker i kommunfullmäktige 27 november.

Piteå Renhållning och vatten, Pireva AB, står inför miljardinvesteringar fram till år 2030. Ett nytt vattenverk på Degeränget beräknas finnas på plats innan 2030, som ska möta de nya kraven på reningsprocess och säkerställa en god dricksvattenkvalitet för framtiden. Även vattenledningarna behöver rustas upp. Det vittnar inte minst de mer omfattande vattenläckagen i kommunen under de senaste åren.

- Det här är en utmaning vi delar med resten av landets kommuner, vi har ett stort behov att byta ut ledningsnät som är från 50-, 60- och 70-talet som börjar vara uttjänta. För Sveriges som helhet handlar det om satsningar på 560 miljarder kronor, säger Johan Bäcklin, vd Pireva.

För att möta kommande investeringsbehov behöver Pireva fondera pengar, för att på så sätt minska lånebehovet och ökade räntekostnader.

- Vi förstår att frågan kan komma om varför vi inte har gjort något tidigare, men det har helt enkelt med lagstiftningen att göra. Vattentjänstlagen innebär att vi, som kommunalt bolag med taxaintäkter, inte får bygga kapital på längre tidshorisont än vad vi gör nu, cirka fem år, säger han.

Av 20 procent är det 11,8 procent som täcker de ökade kostnaderna för ränta, avskrivningar och för att kunna klara driften. Resterande går till att bygga kapital för framtida investeringar för ett nytt vattenverk.

- Alla VA-bolag i Sverige står inför samma utmaningar idag, där högre räntekostnader och avskrivningar kommer samtidigt som nya lagkrav på vattenreningsprocessen samt ledningsnät som behöver bytas ut, vilket gör att höjningen blir högre än vanligt, säger Johan Bäcklin.

VA-taxan i Piteå har hittills legat på en låg nivå. Vid senaste Nils Holgerssonundersökningen, som årligen jämför boendekostnader i landets kommuner, har Piteå den tredje längsta kostnaden i landet när man slår ihop el och vatten. Förslaget på höjd taxa innebär att kostnaden för ett normalt villahushåll ökar med cirka 137 kr per månad och för en lägenhet med cirka 94 kr per månad.

- Det är viktigt med en långsiktig finansiell lösning för kommunens VA-verksamhet. Att höja taxan är ett steg i den riktningen, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

Boende för ensamkommande föreslås avvecklas successivt

Hösten 2008 startade Piteå kommun det första HVB-hemmet (Hem för vård eller boende) för ensamkommande flyktingbarn. Verksamheten har sedan dess både utökats och minskats utifrån behov av platser.

Sedan flyktingvågen nådde sin topp 2015 har inströmningen av ensamkommande flyktingbarn till Piteå kommun minskat. Verksamheten består idag av ett kombinerat HVB och stödboende där det finns nio inskrivna ungdomar, efter årsskiftet är fem av dem kvar.

Verksamheten har finansierats uteslutande med statliga medel från Migrationsverket och ersättningen har minskat under årens gång. Sedan några år tillbaka är det bara Piteå kommun som har kvar verksamhet för ensamkommande flyktingbarn inom länet och avtalet om att erbjuda barn från andra kommuner plats på boendet i Piteå har löpt ut och inte förnyats under 2023. Sammantaget har allt detta bidragit till låg beläggning på boendet och en ekonomi som inte går ihop.

En gemensam konsekvensbeskrivning har tagits fram och ärendet har under hösten passerat socialnämnden, samhällsbyggnadsnämnden och barn- och fritidsnämnden. Samtliga nämnder föreslår en successiv avveckling av HVB-hem för ensamkommande barn i den takt som ungdomarna lämnar verksamheten.

Idag kom ärendet upp i kommunstyrelsen som även de beslutade att förslå kommunfullmäktige en successiv avveckling av verksamheten.

- Piteå kommuns verksamhet med ensamkommande flyktingbarn har hållit hög kvalitet och gjort stor nytta genom åren, det är vi väldigt stolta över det. Nu har ärendet om verksamhetens framtid passerat fyra nämnder och vi är väldigt överens om en successiv avveckling på grund av de ändrade förutsättningarna och den kraftigt minskade tilldelningen av ensamkommande flyktingbarn, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

Fler beslut från dagens sammanträde i kommunstyrelsen

  • Kommunstyrelsen beslöt att medfinansiera Checkpoint Young åren 2024 och 2025. Det är ett nätverk för morgondagens ledare med ledarskap och mänskliga möten som den röda tråden, som drivs av Norrbottens Handelskammare. Det är ett effektivt koncept där morgondagens ledare får träffas och etablera nya affärskontakter. Nätverket initierades av näringslivet i Piteå och Luleå och har drivits med stor framgång sedan 2001.
  • Kommunstyrelsen beslöt att bifalla förslag att öka avfallstaxan med 7,6 procent för 2024. Det är kopplat till ökade driftkostnader och avskrivningar, men även kostnader kopplat till införandet av ny fastighetsnära insamling (FNI). Förslaget innebär en ökning för en normalvilla med cirka 14,50 kr/månad, för en lägenhet blir ökningen cirka 8,83 kr/månad. Beslut fattas i kommunfullmäktige den 27 november.
  • Kommunstyrelsen beslöt att bifalla förslag om en höjning av måltidsabonnemanget (tre mål + mellanmål per dag) inom äldreomsorgen med 176 kr till 4 386 kr per månad. Övriga avgifter lämnas oförändrade. Beslut fattas i kommunfullmäktige den 27 november.

Kontakt
Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande, tel. 0911-60 60 01, e-post patric.lundstrom@pitea.se
Johan Bäcklin, vd Pireva, tel. 0911-93 119, e-post johan.backlin@pireva.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se