Gå direkt till innehåll
Föreningsstödet höjs och bidragsnormen ska ses över för att bättre matcha föreningarnas behov
Föreningsstödet höjs och bidragsnormen ska ses över för att bättre matcha föreningarnas behov

Pressmeddelande -

Historisk satsning på föreningar

Piteå har ett aktivt föreningsliv med bred verksamhet inom idrott, fritid och kultur. Vid kommunfullmäktige i juni beslutades om en rejäl satsning på föreningslivet med en 15 procentig höjning av föreningsstödet från nästa år.

- Vi har ett rikt föreningsliv i Piteå som satsar på både bredd och spets, det är vi stolta över och ska fortsätta att vårda. Ett starkt föreningsliv är en förutsättning för god livskvalitet för de som bor och verkar i Piteå, säger Kata Nilsson, kommunalråd Piteå kommun.

Föreningslivet drabbades hårt under pandemin med färre medlemmar och därmed minskat ideellt engagemang. Även det rådande världsläget och ökade kostnader i samhället har påverkat föreningarnas verksamhet och ekonomi.

- Föreningarna är viktiga för Piteå, därför gör vi den här satsningen. Föreningslivet bidrar till att bygga social hållbarhet i samhället, såväl i stad som på landsbygden. De skapar möten mellan människor, bidrar till folkhälsan och ger möjlighet för individer i alla åldrar att växa, säger Kata Nilsson.

Föreningsstödet består av ekonomiska bidrag, subventioner av lokaler, rådgivning och stöd i föreningsutveckling. Kultur- och fritidsnämnden har inom sitt ansvarsområde ca 300 föreningar som får stöd i någon form. Drygt 200 föreningar får ekonomiskt bidrag, det är idrottsföreningar, olika typer av fritids-, kultur-, och hembygdsföreningar som har verksamhet, lokaler och anläggningar för allmänheten. Fördelningen av föreningsstödet regleras utifrån en beslutad bidragsnorm som behöver revideras för att bättre matcha föreningarnas behov av stöd. Under hösten kommer det därför ske en översyn av bidragsnormen.


Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Kata Nilsson

Kata Nilsson

Kommunalråd, v-ordf. kommunstyrelsen (S) Piteå kommun 0911-69 60 02 Pitea.se Kommunstyrelsen

Relaterat innehåll