Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Grov misshandel i daglig verksamhet – Socialtjänsten gör anmälan enligt Lex Sarah till IVO

För två veckor sedan utförde en brukare ett allvarligt knivdåd mot en annan brukare i samband med att båda deltog vid daglig verksamhet. Den enskilda som utsattes fick skärskador på halsen och fick uppsöka akutsjukvård, den som utförde knivdådet greps av polis. Socialtjänsten har upprättat en anmälan om händelsen enligt Lex Sarah till IVO.

-Det är en oerhört tragisk händelse för alla inblandade, framför allt för den person som blev skadad. Det här är helt oacceptabelt i vår verksamhet och vi kommer att göra allt vi kan för att något liknande inte ska kunna inträffa igen, säger Monica Wiklund Holmström, avdelningschef Psykosocialt stöd till vuxna samt daglig verksamhet, Piteå kommun, och fortsätter:

-Jag är mycket stolt över hur fint och korrekt personalen har hanterat hela situationen. De gjorde alla rätt i sitt omhändertagande av den skadade personen, när de larmade, i sin hantering av gärningsmannen och hur de tog hand om alla som bevittnat händelsen. Tack vare deras rådiga agerande är den skadade personen hemma igen och det är jag tacksam för.

Personal och brukare får idag samtalsstöd för att bearbeta det som hänt. Verksamheten har säkrat förvaringen av vassa verktyg, ser över rutiner och kommer fördjupa arbetet med riskbedömningar på individnivå för att säkerställa att detta inte ska kunna hända igen.

Händelsen utreds vidare i enlighet med bestämmelserna om Lex Sarah. Den rättsliga processen kopplat till det utförda dådet pågår utanför socialtjänstens ansvar.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Monica Wiklund Holmström

Monica Wiklund Holmström

Avdelningschef Psykosocialt stöd till vuxna samt daglig verksamhet 0911-69 64 31