Gå direkt till innehåll
Det vinnande teamet bakom Solander Ring (från vänster Jacopo Gennari Feslikenian, Giacomo Gallo, Agnese Marcigliano, Xinyi Xiang, Nancy Smolka, Ishaani Paresh Shah). Foto: Florian Steiner.
Det vinnande teamet bakom Solander Ring (från vänster Jacopo Gennari Feslikenian, Giacomo Gallo, Agnese Marcigliano, Xinyi Xiang, Nancy Smolka, Ishaani Paresh Shah). Foto: Florian Steiner.

Pressmeddelande -

Givande workshop i samband med prisutdelning för arkitekttävlingen

Representanter från Piteå kommun och Trafikverket var på plats när prisutdelningen i den sjuttonde omgången av arkitekttävlingen Europan ägde rum i Stockholm på torsdagen. Dagen innan arrangerades en givande workshop tillsammans med arkitektteamen bakom vinnande bidrag i Piteå.

Florian Steiner, stadsarkitekt, och Malin Vikström, trafikplanerare, representerade Piteå kommun under de två dagarna som hölls på Statens konstråd. Startskottet blev en workshop tillsammans med vinnande arkitektteam, andrapristagarna och hedersomnämnt team. Representanter från Europan Sweden och från juryn var också med. Fokus låg på att lära känna varandra och ge feedback till de olika förslagen för att komma vidare i diskussionen kring hur Piteå kommun och Trafikverket kan fortsätta att jobba tillsammans med arkitektteamen för att utveckla området kring Sörfjärden.

– Det har varit fantastiskt att kunna få träffa alla arkitekter bakom förslagen – de har lagt ner mycket tid och engagemang i vårt tävlingsområde och det var givande att höra hur de resonerat under processens gång och diskutera kring förslagen. Deltagandet i Europan har varit en framgångshistoria då det har gett oss tydliga visioner och nya infallsvinklar till det kommande arbetet med utveckling av området kring Sörfjärden, samtidigt som vi har stärkt relationerna med Trafikverket, säger Florian Steiner, stadsarkitekt.

Programmet dag två inleddes med tal av riksarkitekten Helena Bjarnegård, Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson och Europan Swedens ordförande Christer Larsson, följd av föredrag av tidigare Europan-vinnare. Socrates Stratis från Europans vetenskapliga kommittee höll ett föredrag om betydelsen av tävlingen i arbetet med att lösa samhällsutmaningar i en europeisk kontext. Dagen avslutades med prisutdelningen till alla vinnande teamen av riksarkitekten Helena Bjarnegård.

Fakta:

När Norrbotniabanan byggs kommer också centrala Piteå att utvecklas och förändras. För att få inspiration och idéer inför den kommande stadsutvecklingen har Piteå kommun och Trafikverket gemensamt deltagit i den internationella arkitekttävlingen Europan 17 - Living cities. Syftet var att få idéer och inspiration till den fortsatta planeringen av området vid Sörfjärden, Södra Hamn och Västra kajen. Sex bidrag skickades in i Piteå och den 4 december 2023 offentliggjordes vinnarna som utsetts av en internationell jury.

1:a pris Solander Ring - Arkitektteam från Amsterdam, Nederländerna

2:a pris Reclaim territories - Arkitektteam från Köpenhamn, Danmark

Hedersomnämnande Lagom - Arkitektteam från Bioglio, Italien

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Piteå - det är hit man kommer när man kommer hem. Granne med Sveriges riviera och ett stenkast från fjällen. Välkommen!

www.pitea.se

Kontakter

Relaterat innehåll